763

Charles Lloyd Quartet

Montreux Jazz Festival 1967

Categorie:

door Koos Gijsman

22-12-2019

Jazzliefhebbers hebben zich de laatste jaren kunnen verheugen in de uitgave van diverse onbekende opnames van gerenommeerde jazzmusici. Na eerdere prachtalbums van onder andere John Coltrane en Eric Dolphy smaak ik het genoegen u te informeren over een registratie van een concert van het Charles Lloyd Quartet tijdens het Montreux Jazz Festival in 1967.
Dankzij baanbrekende concerten in Bill Grahams fameuze Fillmore West theater in San Francisco en tijdens het Monterey Pop Festival had het Charles Lloyd Quartet een grote reputatie opgebouwd onder de muzikanten en hippies in het westen van de Verenigde Staten. Toen Lloyd zich in 1967 als eerste buitenlandse act op het Zwitserse festival meldde, stond dit gebeuren nog in zijn kinderschoenen. Met in zijn kielzog pianist Keith Jarrett, bassist Ron McClure en drummer Jack DeJohnette verzorgde Charles Lloyd op 18 juni aldaar een memorabel optreden dat het startschot bleek te zijn van een jaarlijks terugkerend muziekfestijn van internationale allure.
Op twee schijven trakteren de vier rasmuzikanten hun Zwitserse gehoor op zes composities uit de buitencategorie. Liedjes die op de eerste twee composities na afkomstig zijn uit het muzikale brein van saxofonist/fluitist Charles Lloyd. Een afsluitende ruim 27 minuten beslaande versie van het eerder als album uitgebrachte lied Forest Flower (1966) biedt de luisteraar een ruim bemeten impressie van het improvisatievermogen van een van de meest vernieuwende formaties uit de jazzgeschiedenis.

Label:
The Montreux Jazz Label


Releasedatum:
25/10/2019