7128mduxysL._SS500_

John Dennis

Mortal Flames

Categorie:

door Rein van den Berg

27-03-2020

Vorige jaar kruisten verschillende mooie cd’s mijn pad, een van de meeste basale, eentje die maar een paar seconden nodig had om te overtuigen, was het album The Art of Letting Go van Jason Erie. Een geweldige suggestie van Robin Ploegstra. Een kort maar ronduit pakkend geheel. Jasons droomplaat leidde mij naar John Dennis, of wie weet, misschien was het Jason Erie die mij een duwtje in die richting gaf. Dennis heeft een belangrijk aandeel gehad in Erie’s cd, hij wordt genoemd als mede-producent, muzikant en schreef mee aan twee van de nummers. Ergens rond november vorig jaar benaderde ik John Dennis en viel met mijn neus in de boter. Hij had net fysieke exemplaren binnengekregen van zijn nieuwste Mortal Flames. Dit derde album zou pas in 2020 verschijnen, maar omdat ik geïnteresseerd was in een gecombineerde verzending zou hij een uitzondering maken. Niet veel later lagen ze in de bus.

Drie albums van een artiest, waarbij met ieder album niet alleen groei bleek qua de lengte van zijn haar. Een reeks albums waarbij Dennis zoekt naar een eigen geluid. Je hoort over de drie albums een ontwikkeling. Die van een traditioneel georiënteerd muzikant die zich beperkt tot traditionele instrumentatie tot eentje die groots uit wil uitpakken. Zijn albums Eternity Tree en Second Wind lieten zich uitstekend verteren, maar Mortal Flames vergde meer luisterinspanning. Dat album ervoer ik aanvankelijk als enigszins wisselvalig alsof hij hinkte tussen Roots en Pop.

Mortal Flames is echter enorm veelzijdig. Dennis heeft alles uit de kast gehaald om zijn luisteraar te imponeren. Knap geschreven songs in een passend uitgevoerde productie, afwisselend klein gehouden, of meer groots gearrangeerd plus een bak aan musici. Het was vooral die veelzijdigheid die mij op het verkeerde been zette. Bovendien geef ik de voorkeur aan ingetogen boven bombast. Bij een beklemmende heart-break song als Good Good Love, met duetzang van Allanah Zitka, is Dennis op zijn allerbest. In een Orpheus krijg ik associaties naar David Bowie, zwaar aangezet, pathos, terwijl op ander momenten doet Dennis mij denken aan Lee Clayton qua zang. Dennis is evenmin vies van Rockelementen, zij het in gedoseerde mate. Mortal Flames is in de eerste plaats een uitermate avontuurlijk album. Eentje die de veelzijdigheid van deze Amerikaan talent belicht. Tot Jason Erie’s album had ik niet van Dennis gehoord, en ongetwijfeld was in niet de enige, maar daar gaat verandering in komen. Het lijkt alsof Mortal Flames bij iedere luisterbeurt iets nieuws naar voren schuift.

Label:
Rainfeather Records


Releasedatum:
19/01/2020