keithjarrett-munich2016cvr

Keith Jarrett

Munich 2016

Categorie:

door Koos Gijsman

27-11-2019

Halverwege de jaren zestig krijgen de jazzliefhebbers pianist Keith Jarrett voor het eerst in het vizier. De op 8 mei 1945 in Allentown, Pennsylvania geboren muzikant/componist is een natuurtalent. Pianospelen doet hij al vanaf zijn derde levensjaar. Wanneer hij in 1964 in New York een plek verdient in het ensemble van Art Blakey heeft hij al een intensieve periode van studie in klassieke muziek en compositieleer in Boston en Parijs achter de rug.

In 1966 stapt hij over naar de groep rondom saxofonist/fluitist Charles Lloyd die met hun mix van jazz, wereldmuziek en popmuziek furore maakt onder een nieuwe generatie muziekliefhebbers. Optreden in het Fillmore West theater in San Francisco en tijdens het Monterey Festival bezorgen het  Charles Lloyd Quartet de reputatie van een van grootste vernieuwers in de jaren zestig. Jarrett brengt in 1968 zijn eerste soloalbum uit, waarna hij twee jaar later door Miles Davis ingehuurd wordt.

In 1972 ontmoet hij de Duitse labeleigenaar Manfred Eicher van het ECM label met wie hij het album Facing You opneemt. Het is het begin van een reeks aan albums die Jarrett doen uitgroeien tot een van de beroemdste jazzmuzikanten van zijn tijd. Ook Eicher is uitermate te spreken over de gigantische verkoopcijfers die Jarrett aan zijn werkgever kan voorleggen. Na roemrijke live-opnames van zijn concerten in o.a. Keulen, Parijs, Tokyo, New York en Wenen kunnen we nu meegenieten van de muzikale verrichtingen van Jarrett tijdens  een concert op 16 juli 2016 in de Philharmonic Hall in München.

Een viertal composities brengt hij ten gehore die keurig verdeeld zijn over twee schijfjes. De eerste cd bestaat uit een twaalf delen omvattende samenvatting van allerlei stijlvormen die Jarrett gedurende de loop van zijn carrière in zijn speelwijze verwerkt heeft. Eens te meer slaat hij moeiteloos een brug tussen een welhaast poëtische lyriek en uiteenlopende complexe ritmische structuren. Het  wonderbaarlijke is dat deze pianist op 71 jarige leeftijd nog niets aan kracht heeft ingeboet. Integendeel, ik durf gerust de bewering aan dat Keith Jarrett tijdens dit concert speelt als een gretige jonge God die nog alles te bewijzen heeft. De tweede schijf bestaat uit fraaie vertolkingen van de composities Answer Me, My Love en It’s A Lonesome Old Town waarna een fabuleuze vertolking van de klassieker Somewhere Over The Rainbow het feestelijke gebeuren op stemmige wijze afsluit.

Label:
ECM


Releasedatum:
01/11/2019