71dvlpNMhML._AC_SL1200_500

Eileen Rose

Muscle Shoals

Categorie:

door Rein van den Berg

12-05-2020

Matte Kudasai is het derde nummer op dit nieuwe album van Eileen Rose. Je zou denken, geen grotere afstand denkbaar dan die tussen Muscle Shoals en King Crimson, maar evengoed weet Eileen Rose deze cover van de Britse band uitstekend staande te houden. De link naar Muscle Shoals is er weliswaar, maar allerminst waar het de uitvoering van de songs betreft. Opnames van dit album vonden allemaal plaats in de legendarische studio’s te Alabama. Get Up is bijvoorbeeld niets anders dan een stuwend rocknummer, en het tot klassieker vergroeide The Auld Triangle is zo Iers als Iers maar kan zijn. Eileen heeft in deze bewerking een eigen couplet toegevoegd, en ook de gereviseerde aanpassing op het origineel door Shane McGowan (en zijn Pogues) blijft in deze uitvoering overeind. Ach, wie heeft dit nummer niet toegevoegd in zijn repertoire? Zeventien nummers vind je in totaal, waarvan de laatste acht herbewerkingen zijn van nummers van eerdere album.

Ze debuteerde twintig jaar geleden met het veelbelovende Shine Like It Does. Serieus doorpakken bleef daarna voor mijn gevoel uit. Er verschenen een aantal albums sindsdien, maar een stormachtige carrière bleef uit. Ik bleef altijd zitten met een gevoel dat hier meer in had gezeten. Mijn absolute favoriet uit haar catalogus is het in 2005 verschenen Come The Storm. Een artistiek hoogtepunt, dat helaas niet dat enthousiasme kreeg dat het album verdiende.

Deze nieuwste, met de enigszins misleidende titel, is overigens een uitstekende plaat waarin Eileen en haar band het luisterend oor op hun wenken bedienen. De erg mooie openingssong She’s Gone komt wellicht nog het meest in de buurt van een soulvolle blues-song. Een klaagzang pur sang, want overtuigen met haar zang kan deze Amerikaanse als geen ander.

Label:
Continental Song City


Releasedatum:
22/05/2020