vasks

Peteris Vasks

Musica Serena/Musica Dolorosa/Musica Appassionata/Klatbütne

Categorie:

door Hans Jansen

09-08-2021

Samen met Arvo Pärt en Erkki-Sven Tüür (Estland) mag Peteris Vasks (Letland) tot de belangrijkste hedendaagse componisten, afkomstig uit de Baltische staten, worden gerekend. Zijn werk werd eind vorige eeuw vooral breder bekend door de composities Distant Light/Voices, gespeeld door vioolvirtuoos Gidon Kremer, vergezeld van Kremerata Baltica. Muziek ontdaan van elke opsmuk welke zich als vanzelfsprekend ontvouwd, van zoekend en talmend naar heftig ontvlammend.

Met de aangrijpende strijkerssymfonie Voices werd de deportatie van duizenden Balten naar Siberië herdacht. Veel van het werk van Vasks is doordrongen van rouw. Rouw over de voormalige bezetting van zijn land door Duitsland en later Rusland, maar ook over vrienden die stierven. Uit zijn werk weerklinkt echter ook altijd hoop, de langzaam verglijdende muziek is tevens te beschouwen als een eerbetoon aan de ongerepte natuur van Letland.

Met het recentelijk verschenen album Musica Serena/Musica Dolorosa/Musica Appassionata wordt de 75e verjaardag van Peteris Vasks luister bijgezet. Het geheel wordt uitgevoerd door het radio-orkest van München onder begeesterende leiding van dirigent Ivan Repusic (Kroatië). De eerdergenoemde titelstukken dateren van 1983 tot 2015 en verhalen hernieuwd over de onderdrukking van het Letse volk maar ook over de dood van de zus van Vasks. Ontroerende muziek, intens bewogen. Ivan Repusic combineert deze, van hemels naar furieus en dan weer ijl klinkende composities, met het Tweede celloconcert Klatbütne (Aanwezigheid). Hoewel kleinschaliger van opzet, uiteindelijk even indringend klinkend als de voorgaande drie composities. Het celloconcert met solist Uladzimir Sinkevich kent een woordeloos gezongen, bescheiden van omvang, finale van sopraan Anna-Maria Palii (Duitsland).

Na beluistering van dit emotionerende album rest louter lichte spijt; het kan slechts eenmaal voor het eerst in zijn geheel worden ondergaan.

Label:
BR-Klassik


Releasedatum:
02/04/2021