51MU+5NT8BL._SS500_

Nathan Holscher & Ohio 5

Hit the Ground

Categorie:

door Martin Overheul

28-09-2009

Sommige muziek is zo plastisch dat je er onwillekeurig van begint te associëren. Bij de twaalfsnarige Rickenbacker van de legendarische Byrds denk ik als een soort hond van Pavlov meteen aan de zonnige stranden van de Amerikaanse westkust. Trouwens, toen ik op een bepaald moment écht over die stranden wandelde, klonk de virtuele muziek van mijn jeugdidolen als achtergrond- én voorgrondmuziek in mijn hoofd; het was waarlijk een magisch moment, als ik al in magie zou geloven.

Hoewel Nathan Holscher en zijn uitstekende begeleidingband Ohio 5 nog lang niet in de buurt komen van de verheven plaats die McGuinn en de zijnen al ruim veertig jaar in mijn leven innemen, bezit de muziek van deze 27-jarige singer-songwriter het uitzonderlijke vermogen mij te doen wegdromen. Niet naar de westkust van de VS deze keer, maar naar afgelegen kleine stadjes en verlaten herfstige landschappen langs de ellenlange Amerikaanse interstates. Het soort desolate biotoop bloemrijk beschreven wordt door grootse auteurs als E. Annie Proulx of de veel te vroeg gestorven Carson McCullers.

Als ik naar ‘Hit The Ground’ luister, een cd die op deze site al meer dan eens met luid ‘in de gloria’ geroep is gefêteerd – en zeker niet ten onrechte – waan ik mezelf opnieuw achter het stuur van de Chevrolet Impala die mijn vrouw M. en ik twee jaar geleden huurden om drie weken lang door Californië, Arizona, Utah en Nevada te cruisen, terwijl we enkel naar kleine plaatselijke radiozenders luisterden in de hoop iets te horen dat niet van deze wereld was.

En het bedrieglijke maar door niets te evenaren gevoel van absolute onsterfelijkheid dat ik toen had, de onbetaalbare verrukking die gepaard gaat met het vervullen van één van de laatste jongensdromen die ik had, wordt door Nathan Holscher tien nummers lang van een soms adembenemende soundtrack voorzien.

Dat zijn melancholieke en romantische inborst daarbij wat doet denken aan poëtische zielen als Richard Bruckner, Mark Eitzel of de stilaan onontkoombare Gram Parsons beschouw ik veeleer als een pluspunt dan als een tekortkoming; als je voor je inspiratie dan toch een beroep wil doen op anderen, wees dan selectief in je keuzes. Dat is per slot van rekening ook een talent.

Als lijf, leden en een heleboel wezenlijke factoren waarop je als mens weinig tot geen invloed kunt uitoefenen het toelaten, rijden we volgend jaar opnieuw over de highways en de interstates van het zelfverklaarde land of the brave and the free. De kans is héél groot dat ‘Hit The Ground’ van Nathan Holscher ons dan zal vergezellen…Releasedatum:
06/08/2009