Michael Brecker

Michael Brecker

Nearness of You

Categorie:

door Ed Muitjens

24-10-2020

Toen ik deze week Nearness of You – The ballad book van Michael Brecker uit de kast trok en ik las dat deze cd in 2001 is uitgebracht werd ik nog maar eens geconfronteerd met het vliegen van tijd. Nou zijn vervliegen van tijd misschien beter gekozen woorden, want het voelde niet aan dat ik dit album negentien jaar geleden heb gekocht. Het is in ieder geval een cd die ik met regelmaat op de laser leg. Niet alleen omdat er fantastisch wordt gemusiceerd, maar vooral ook omdat de muziek aanvoelt als een warm bad. Dat klinkt cliché, maar waarheden zijn vaak verpakt in clichés. Zeker in dit seizoen, waar het daglicht het meer en meer verliest van de tijd, is Nearness of You een fijne metgezel.

Randy Brecker was dan ook een saxofonist van formaat die met name in de jaren ’80 en ’90 zijn stempel drukte op de jazzscene. En hij nam deze plaat in 2001 op met de crème de la crème uit jazzland. Metheny op gitaar, Charlie Haden op bas, Jack DeJohnette op drums en niemand minder dan Herbie Hancock op piano. En passant nodigde hij ook nog James Taylor uit om twee nummers te komen zingen: het titelnummer en Taylors Don’t let me be lonely tonight. De toevoeging “The ballad book” is niet voor niets gekozen. Uit de instrumentale slof wordt hier dan ook niet geschoten. Het blijft vooral intiem.

“Dit is de tijd die niet verloren gaat” schreef Vasalis ooit in het gedicht “Eb”. Acht woorden waarover je oneindig kunt nadenken en die je soms ook gewoon anders tegen tijd laten aankijken. Op een manier waardoor tijd niet alleen vervliegt. Op een moment dat je bewust bent van tijd en bijvoorbeeld luistert naar een prachtige cd als deze. Ik raad het iedere (jazz)liefhebber dit weekend nog eens aan om te doen. Het zal een goed besteed uurtje zijn.