Manu Katche

Manu Katché

Neighbourhood

Categorie:

door Ed Muitjens

17-03-2021

Hij is een van mijn favoriete trommelaars, drummer Manu Katché. Niet alleen is hij een befaamd sessiemuzikant en vind je hem terug op albums van Peter Gabriel, Sting en Robbie Robertson, hij heeft ook een aantal bijzondere soloalbums op zijn naam staan. Jazzalbums, uitgebracht op onder meer het veelgeprezen ECM-label. Katché is een Franse muzikant die naar het conservatorium toog om daar af te studeren op piano maar overstapte op drums. Hij laat op zijn albums horen dat hij ook als componist zijn mannetje staat.

Voor zijn ECM debuut “Neighbourhood” uit 2005 nodigde hij de crème de la crème uit van muzikanten die ook onder contract stonden van het label met dat perfecte geluid. Zo staan op de hoes groot de namen van Tomasz Stanko, Jan Garbarek en Marcin Wasilewski naast die van Katché. Dit album luister ik wel vaker en ik kan erg genieten van Katché die ondersteunend tikt en veegt op zijn trommels en bekkens terwijl de andere muzikanten excelleren.

Na de cd “Manu Katché” uit 2012 verdween hij bij ECM. Jammer, wat mij betreft had hij er nog wel een paar mogen maken. Aan de andere kant, vier albums die er echt toe doen is geen verkeerd resultaat. Daarom gaat vandaag “Neighbourhood” weer eens in de cd-speler. Dat dit geen straf is hoef ik verder niet meer uit te leggen, toch?

Label:
ECM