711vc1B7amL._SL1200_

Leif Vollebekk

New Ways

Categorie:

door Rein van den Berg

21-10-2019

Muziekvriend en connaisseur Jos wees mij erop om geduldig te zijn met de innemende stijl van Leif Vollebekk. Gelukkig maar, want bij oppervlakkige beluistering komen zijn introverte nummers niet uit de verf, althans dat was mijn aanvankelijke ervaring. Ondertussen ben ik enorm verknocht geraakt aan zijn muziek. Zelfs op een dusdanige wijze dat zijn nieuwe plaat welhaast een dwangmatige inname is. Sommige artiesten weten mij tegenwoordig minder te boeien, waardoor ik ze gemakkelijk kan laten liggen voor wat ze zijn, maar dat geldt niet voor de muziek van types als Leif. Zijn muzikale ideeën blijven fascineren.

Dat betreft zijn album New Ways niet minder, waarin hij, zoals de titel aangeeft, nieuwe wegen afstruint. Hij doet dit, als voorheen, voorzichtig en aftastend, en op een kenmerkende voortkabbelende manier die des Vollebekks genoemd mag worden. Daar zitten dus geen verrassingen. De neerkletterende regen, terwijl ik deze regel tik, blendt nagenoeg als vanzelf in bij het openingsnummer The Way That You Feel. Voorzichtig ontpopt het nummer zich langs de opgezette basislijnen. Spelenderwijs, ook al lijkt weinig te gebeuren, vult zijn muziek het luchtledige. In de schaarse invulling schuilt juist de kracht van Vollebekk´s muziek. Theoretisch kan het alle kanten op, alsof structuur onnodig is. Het is deze vrijheid die Leif zichzelf gunt die mij juist zo aanspreekt. Subtiele stapjes en waarbij weinig regels nodig zijn.

Of Leif Live ook uit de verf komt ga ik op 14 november ervaren te Paradiso. Hij speelt daar twee achtereenvolgende avonden als voorprogramma van een eveneens uit Canada afkomstige act, Half Moon Run. Voorafgaand aan zijn twee optredens te Amsterdam treedt hij op in het Muziekgebouw Eindhoven en in de Lutherse Kerk te Groningen. Door Half Moon Run laat ik mij verrassen. Voor liefhebbers van Band of Horses, Fleet Foxes en Arcade Fire, lees ik. Klinkende namen die mij doen uitzien naar deze avond, echter ik kom in de eerste plaats om te genieten van de innemende muziek van Leif. Een leuke combinatie.

Het label Secret City Records blijkt overigens, bij nader napluizen, meerdere verfrissende artiesten te herbergen, want ik kwam daar tevens de zeer door mij gewaardeerde Patrick Watson tegen.

Label:
Secret City Records


Releasedatum:
01/11/2019