Schermafbeelding-2020-11-21-om-12.47.41

Edwin Jongedijk

Nijend024 Live #2

Categorie:

door Rein van den Berg

24-03-2021

“N mooi stee mit fijn publiek n laidjes zo as zie ooit schreven binnen” somt het voor Edwin Jongedijk op. Hij heeft weinig woorden nodig om tot de kern te komen, want dat is wat het is. Meer heb je niet nodig. Akoestisch uitgevoerde americana in het Gronings gezongen. Het is ook wat Ingrid en Raph Bode voor ogen stond met dit initiatief. Muziek in een kleinschalig en intieme setting. Zij hebben een gedeelte van hun boerderij te Anderen voorzien van een podium, en er is ruimte voor ruwweg vijfenzeventig gasten. Deze live-cd van Edwin is de tweede die volgens dit idee ontstond. Semi-akoestisch, want het geluid van zang en gitaar werden ietwat versterkt.

Veertien liedjes in totaal zijn tijdens dit evenement live vastgelegd. Overwegend zelfgeschreven nummers, maar ook een cover van Fred Eaglesmith, en eentje van John Moreland, beide naar het Gronings vertaald door Edwin. En hij speelt het nummer Riekdom, dat hij schreef samen met Jan Henk de Groot en Alex Vissering. Gedrieën treden deze heren op als De Troebadoers en spelen liedjes die geënt zijn op het leven met al zijn bekoringen en tekortkomingen. Muziek die thuishoort bij het Groningse platteland. Wat te denken van een nummer als Ons Volk, dat Edwin schreef geïnspireerd door de Groningse dichter Jan Boer. De eerste vier regels nam hij integraal over. ‘Ons Volk is wat stroef en kold. Net as zien graauwe kloeten. Moar ’t beste is noar binnen vold. De roege kaant zit boeten.’

Veertien verhalende liedjes om lekker voor te gaan zitten en luisteren. Ook nieuwe nummers als In Vrije Vaal en Duvel & Engel, naast beproefde nummers zoals Nait zoas t was, dat oorspronkelijk bedoeld was voor Edwins americanaband Taneytown.

Hopelijk zijn dit soort voorstellingen binnenkort weer live mogelijk. Zoals het hoort, met mensen om je heen. Geweldige foto van Erik Meijerink siert de hoes. Serieus, dit doet niet onder voor de regulaire Canadezen en Amerikanen die dit genre ten gehore brengen. Muziek met het hart op de juiste plaats.

Label:
independant


Releasedatum:
17/12/2020