JL - Nothing Pressing cover jg

Jerry Leger

Nothing Pressing

Categorie:

door Rein van den Berg

24-03-2022

Dit zal wel oubollig aandoen, maar vroeger (in de jaren zeventig) was ik een echte liefhebber van de muziek van Neil Young. Naarmate Neils carrière vorderde ging dat, met zo nu en dan een opleving, steeds meer bergafwaarts. Daarvoor in de plaats kwamen andere artiesten, zoals onder meer Jerry Leger. Eerlijkheidshalve moet ik daarbij constateren dat Jerry dan wel weer ruim geïnspireerd werd door diezelfde Neil Young (en je hoort de invloed van Dylan, en wat al niet meer).

Terwijl sommige dingen een eeuwigheid geleden lijken, is het nog niet zo lang geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met de muziek van Jerry Leger. Zijn album You, Me and the Horse verscheen in 2008. Dat was volgens mij zijn derde album, en die plaat was bijzonder veelbelovend. Er verschenen sindsdien verschillende platen van Jerry en zijn band(s), waarvan de ene net iets meer inspirerend aandeed dan de andere, maar zijn loopbaan kwam minder van de grond dan ik had ingeschat. In vergelijking wist Neil Young zijn nummers net iets meer aansprekend te maken.

Evengoed gaat Jerry Leger stug door. Ik vond zijn Nonsense and Heartache van een paar jaar geleden erg sterk, en ook bij dit nieuwe album, Nothing Pressing, doet Jerry wederom een schepje erbovenop. Waar Neil een neerwaartse spiraal vertoonde blijft Jerry behoorlijk constant, sterker: hij lijkt de boel aan te scherpen. Nothing Pressing – niets urgents, maar tegelijkertijd niet minder interessant.

Opnieuw is Cowboy Junkie Michael Timmins van de partij (kan nooit verkeerd zijn). Terwijl de band bestaat uit vaste componenten Dan Mock (bas) en Kyle Sullivan (drums/percussie). De kwaliteit van de songs is uitstekend. Jerry heeft gewerkt aan zijn hooks en de rustmomentjes, terwijl hij ook af en toe lekker rockt. Alles bij elkaar een geïnspireerde plaat die verraadt dat Jerry Leger van zins is om van zich te laten horen, en dan vooral in letterlijke zin.

Live heb ik hem slechts eenmaal mogen zien. Ondanks het feit dat dat concert in een veel te kleine ruimte plaatsvond, liet hij zich niet uit het lood slaan. Ik weet niet of het mogelijk is, maar mocht je Jerry’s muziek nog niet kennen, dan raad ik je aan wat luistertijd te reserveren voor dit nieuwe album. Grote kans dat je daarna verder gaat graven in zijn oeuvre. Leger was veelbelovend vanaf zijn vroege albums, en is momenteel nog zeer relevant. Of het nu akoestisch is, of dat hij meer stevig voor de dag komt, hij is in vorm.

Nothing Pressing is voortgekomen uit talent, volharden, en vooral lekker in je vel zitten. Zonder geluk vaart niemand wel, maar op deze plaat is de overtuiging bijna dwingend.

Label:
Latent Recordings


Releasedatum:
18/03/2022

Time Out For Tomorrow

Too Broke to Die