128584109_3321749554617848_3255231636868299230_n

Nellie Clay

Oh America

Categorie:

door Rein van den Berg

31-12-2020

In 2019 verscheen het album The Walk van Bonnie Bishop. Een relatief korte plaat, maar wel een die mij behoorlijk wist te imponeren. Uitstekende ter zake doende nummers maakten van die plaat een coherent geheel. Het beluisteren van Nellie Clay’s Oh America deed mij denken aan die plaat van Bonnie, kort maar aangescherpt tot het been. Gezien de lengte valt deze onder de noemer EP.

De muziek heeft op mij een uitermate beeldend effect. Vijf van de zes nummers zijn geschreven door Nellie zelf, en de hekkensluiter is van de hand van Butch Hancock, Long Sunsets. Er wordt heerlijk gemusiceerd, en niet in de minste plaats door Nellie Clay zelf (gitaar en banjo). Haar producer, Joe George, zit gewoonlijk in de filmmuziek, en neemt op deze EP, naast vocalen, akoestische en elektrische gitaren voor zijn rekening. De foto van de hoes is genomen voor het Crystal Theatre te Okemah, Oklahama. Het is de plaats waar Woody Guthrie vandaan komt, en waar jaarlijks het Woody Guthrie Festival plaatsvindt. Nellie Clay speelde meerder keren tijdens dit festival, en uit de gekozen locatie spreekt haar respect voor deze vroege folkartiest. Haar vorige album, We Got Songs To Sing, bevatte bovendien een cover van hem, Ranger’s Command.

Het album gaat over veerkracht en het niet hebben van spijt. De songs worden doorleefd gezongen, en Nellie’s zang geeft extra kleur met haar enigszins hese stem. De overige instrumenten (fiddle, trompet, bas en drums) completeren het muzikale plaatje.

Soms heb je maar weinig nodig om indruk te maken. Zo ook in het geval van Oh America. Wanneer je dicht bij jezelf blijft dan is het resultaat oprecht en eerlijk. En dat is wat we hier horen. Voor liefhebbers van onvervalste americana biedt 2020 ons nog net een lekker doorleefd project. Bescheiden qua omvang, maar de intensiteit pakt je aandacht iedere seconde.

Label:
Acony Records


Releasedatum:
27/11/2020