Nanci Griffith-OFSE-500

Nanci Griffith

One Fair Summer Evening

Categorie:

door Ed Muitjens

10-05-2020

Iedere platenverzamelaar zal het wel herkennen: er zijn van die albums die je altijd hebt willen kopen en waar het, uiteindelijk, nooit van is gekomen. Zo heeft One Fair Summer Evening van Nanci Griffith, een cd uit 1988, altijd op een “nog te kopen”-lijstje gestaan. Ten eerste omdat ik Nanci Griffith hoog heb zitten. Ja, ik weet het, haar stem zal niet iedereen aanspreken, maar juist die stem (als ze zingt, heet dat…) doet iets met me. Dat in combinatie met haar schrijftalent maakt dat ik cd’s als Flyer en Blue Roses From The Moons, naast bijzonder mooie coveralbums, regelmatig in mijn cd-speler leg. Ten tweede ben ik ooit door een recensie over One Fair Summer Evening, ik neem aan in Oor, op het spoor gezet van deze bijzondere singer-songwriter. Het is een live-album in een setting zoals “wij rootsliefhebbers” die nagenoeg altijd voorgeschoteld krijgen. Een optreden in een zeer summiere bezetting. Behoudens haar akoestische gitaar wordt Griffith af en toe begeleid door een toetsenist en een bassist. C’est tout. Meer smaken zijn er niet. Opgenomen in Texas in het Anderson Fair Retail Restaurant. Juist omdat zij daar, al kijkend naar optredens van onder meer Eric Taylor en Townes van Zandt, het vak van singer-songwriter leerde. Het leverde een prachtig, intiem album op. “This one’s for my mother” liet ze optekenen in het cd boekje. Ik begrijp dat wel.

Een aantal weken geleden heb ik eindelijk, via Sounds Venlo, de cd besteld. In de V.S. Maar helaas, ik kreeg te horen dat “One Fair Summer Evening” niet meer zou binnenkomen. Toen ik de vraag stelde aan Rein van de Berg of hij “toevallig” de cd in zijn bezit had kreeg ik ook daar nul op het rekest. Maar Rein ging wel meteen op onderzoek uit en binnen een oogwenk had hij op internet een exemplaar te pakken. Hij was zo aardig om het plaatje naar mij door te sturen zodat ik gisteren in onze tuin, op een fijne vroege zomeravond, naar het album heb geluisterd. Ik hoorde een Nanci Griffith in topvorm. Mooie liedjes, een prachtige stem. En eindelijk de cd in handen die ik al heel lang geleden had willen kopen. Met dank aan Rein.

Overigens zijn van dat live optreden beeldopnamen gemaakt. Die vind je dus nog “gewoon” terug op YouTube.