BB King

B.B. King

One Kind Favor

Categorie:

door Ed Muitjens

03-08-2020

“There’s just one kind of favor I’ll ask of you
You can See That My Grave Is Kept Clean”

Als je B.B. Kings “One Kind Favor” uit 2008 nog eens uit de kast trekt dan kun je er nauwelijks omheen. Dit is een afscheidsplaat. King, op dat moment 83, leek in te zien dat zijn sterfelijkheid slechts nog maar een paar straten van hem verwijderd was. De cd staat vol van teksten over eindigheid en de dood. Ook de hoesfoto lijkt veelbetekenend. King die aan een oever staat, uiteraard met Lucille binnen handbereik, waarbij de “overkant” bijna op hem ligt te wachten.

“One Kind Favor” is een opmerkelijk roots georiënteerd album en daar was vooral producer T-Bone Burnett voor verantwoordelijk. Jim Keltner, Dr. John, Jay Bellerose, Natah East, aangevuld met een blazerssectie, waren enkele van de muzikanten die een vrij summiere basis legden waarover de oude koning nog met speels gemak kon regeren. King moet genoten hebben, want de aanpak verschilde niet veel van die van het album “My Kind Of Blues” uit 1960, waarbij hij op één dag, samen met een drummer, bassist en pianist Loyd Glenn, de nodige bluesparels opnam.

Het “My Kind Of Blues”-album heeft altijd hoog in zijn eigen favorietenlijst gestaan. Op dat moment had King al een meer dan tienjarige carrière erop zitten. De bluesjongen die gitaar leerde spelen door twee spijkers in een houten paal van zijn grootmoeder’s “porch” te slaan en er een ijzerdraad tussenin te spannen. Diezelfde bluesjongen die uitgroeide tot één van de meest invloedrijke gitaristen. Tegelijkertijd ook één van de meest beperkte gitaristen, want slide- en slaggitaar spelen lukte hem voor geen meter. Maar laat een paar noten van hem horen en je herkent ze meteen. En je begrijpt ook meteen waarom ze goed zijn.

Met “One Kind Favor” zorgde hij in ieder geval voor een mooie nalatenschap en verleende hij de bluesliefhebber nog een grote gunst gedaan want dit is met afstand het beste dat hij vanaf de jaren ’70 wist uit te brengen. Hij bleef overigens nog jaren optreden. Dat veranderde niet. Totdat hij op 14 mei 2015 overleed. In zijn slaap. Waarschijnlijk een rustige en mooie dood. Dat heeft deze koning eerlijk gezegd ook wel verdiend.