3782708076-oto

G.F. Patrick

One Town Over

Categorie:

door Rein van den Berg

14-06-2020

Aanvankelijk ben ik recensies gaan schrijven uit een soort onrechtvaardigheidsgevoel. Ik vond dat de juiste artiesten niet altijd voldoende aandacht kregen. Ergens zitten we hier gevangen in een vicieuze cirkel. Platenmaatschappijen en muziekbladen schrijven veelvuldig voor eigen parochie, want er moet omzet gedraaid worden. Goed lopende artiesten worden gepromoot, en zalen moeten gevuld worden. Hierdoor vist de onbekende, vaak beginnende, artiest achter het net. Die moet eerst dat spotlicht vinden dat op hem wil schijnen. Talent alleen is niet voldoende, zonder volharding redt hij/zij het evenmin. Genoeg talentvolle eendagsvliegen die na één of twee albums er de brui aan geven. Begrijpelijk.

Ik hoop dat die vlieger niet opgaat voor de debuutplaat van G.F. Patrick, want deze volstrekt, voor mij, onbekende Amerikaan heeft een heerlijke plaat gemaakt. Typisch een plaat die schuurt op het snijvlak tussen country en folk. Van wat ik lees werd hij aangemoedigd zijn kwaliteiten verder te ontwikkelen. Voorheen was hij lid van een band genaamd Black Horse Motel, en band die qua stijl meer tegen folk aanleunt.

One Town Over is een verrassend fijne debuutplaat. Een album met pakkende songs van een singer songwriter pur sang. Helemaal alleen staat hij er overigens niet voor. Hij wordt bijgestaan door drummer/percussionist Bill Conway (bekend van Morphine en Jeffrey Foucault), Frank Swart (baste onder meer voor Patty Griffin, Norah Jones en Buddy Miller) en tenslotte op gitaar en toetsen Mark Blasquez.

Ergens qua donker rustgevend stemgeluid heb ik een associatie met Richard Shindell. Deze man heeft met zijn bedachtzame, doch cryptische teksten iets te vertellen. Hij staat stil bij kwesties die vanzelfsprekend zijn, maar waaraan we soms achteloos voorbijgaan. De angst van iemand die zijn land moest ontvluchten in Refugee’s Plea wordt zeer realistisch verwoord. De smeekmede van iemand die kwetsbaar is raakt je, mij althans. Het album One Town Over heeft 14 songs met betekenisvolle verhalen. Inzichtelijk, aangrijpend, en toch ook herkenbaar.

They came in the night with guns
and they chased my future away
They dogged my freedom down and slaughtered it
in the center of town
For all my neighbors to come and see
it could happen to them if to me.
And they gathered us all together,
terrified and strangely alone

Of wat te denken van de vader die zijn kind probeert bij te staan in een wereld die je niet altijd toelacht.

Oh my child. Don’t you think that’s what I’d ask of you.
I know you are afraid and I feel it too.
I won’t tell you to chin up, won’t tell you to buckle down.
Daddy knows the battle with the beasts.

The war it’s been raging, oh since long before you were born.
Lord knows I tried to kill them all with drink
Then I’d wake up every day Seeing everything’s the same
And still have to rouse myself and do battle with the beasts

De plaat is sinds begin juni verkrijgbaar via bandcamp, als digitale download of te bestellen als cd.

Label:
Need to Know Music