91AtxeBGvNL._SL500

Frank Zappa

Orchestral Favorites – 40th Anniversary Ed.

Categorie:

door Rein van den Berg

08-11-2019

Jarenlang ben ik gek geweest op muziek van Zappa. Mijn eerste kennismaking met zijn muziek was ten tijde van zijn lp’s Apostrophe’ en Roxy and Elsewhere. Veel van zijn albums gekocht rond die periode, maar niet alles. Zeker na aankoop van het album Thing-Fish kwam ik bedrogen uit. Het toeval wilde dat ik in New York verbleef, en daar het album aantrof, terwijl dat in Nederland nog niet beschikbaar was. Blind gekocht! Thuis al draaiend ontpopte zich een wanprestatie eerste klas. Waardeloos.  Ongetwijfeld uitgebracht om zich van een contractuele verplichting te ontdoen, en een voormalige zakenpartner een hak te zetten. Binnen een week deed ik dat album weer van de hand. Zappa’s muziek kwam in vele gedaantes, van rock tot jazz, tot orkestraal. ‘Extravaganza’ noemt Bill zijn soms hilarische stijl, in bijgevoegde YouTube video. Tevens geeft hij in zijn video presentatie uitvoerige achtergrondinformatie. Grijpt daarbij terug op de oorspronkelijke releases, en de vervelende geschiedenis die plaatsvond in die periode. Tekst in het boekwerkje is daarnaast ook uitvoerig uitgewerkt. Leuk leesvoer.

De oorspronkelijk masteropnames werden na de breuk met Herb Cohen, zonder Zappa’s goedkeuring, vrijgegeven door Warner Brothers. Zappa was furieus. Nagenoeg direct werd voorzien in een slopende gerechtelijke procedure tussen beide partijen. Nu krijgen de opnames dan eindelijk de opgepoetste versie die ze verdienen. Bovendien bevat de cd-variant twee extra schijfjes, voorzien van live opnames, die Zappa en zijn omvangrijke bigband in volle glorie laten horen.

In tegenstelling tot de jaren-zeventig-versie, vrijgeven door Warner Brothers, zijn de credits zoals ze initieel hadden moeten zijn: volledig, gedetailleerd en vol respect naar Zappa en de uitvoerende musici. Joe Travers, de Vaultmeister, geeft zijn aanvullend relaas, en ook Terry Bozzio is uitvoerig in de pen geklommen.

Niet alles wat ooit van Zappa verscheen is de moeite waard, maar deze opnames doen mij goed. Uit de oude doos weliswaar, maar respectvol fraai geremastered. In december dit jaar, vlak voor de kerst, vallen The Hot Rats Sessions vrij. Er wordt letterlijk groots uitgepakt, wat resulteert in een prijzige box. Nog maar even aankijken of ik daar ook warm voor loop. Van deze Orchestral Favorites en hun veertigste verjaardag word ik in ieder geval enorm blij.

Na The Yellow Shark heeft mijn liefde voor Zappa’s muziek geruime tijd op een waakvlammetje gestaan, echter de familie doet op gepaste momenten verrassende objecten verschijnen. Uncle Meat was er zo eentje, deze eveneens.

Label:
UMC – Zappa Records


Releasedatum:
30/08/2019