9200000119898520

Souad Massi

Oumniya

Categorie:

door Koos Gijsman

15-02-2020

De Algerijnse zangeres en gitariste Souad Massi is een oude bekende in de wereldmuziek. Geheel conform haar gewoonte trakteert ze haar fans met haar jongste album Oumniya op een aantal liedjes uit de buitencategorie.

Opnieuw neemt ze daarbij geen blad voor de mond en zingt zij vrijmoedig over zaken als liefde, verdriet, vrijheid en emancipatie. Dat ze niet schuwt de politieke omstandigheden in eigen land bespreekbaar te maken, blijkt uit Fi Bali. Een lied dat gaat over een Algerije, dat stil is blijven staan in zijn ontwikkeling en niet bestuurd wordt.

Op twee in het Frans gezongen folkliedjes na (Pays Natal en Je Chante) zijn de tien liedjes door Souad Massi in het Arabisch geschreven. Haar warme stemgeluid en mooie gitaarspel worden extra versterkt door een excellerende begeleidingsband. Een groep musici die bestaat uit Rabah Khalfa (derbouka), Mehdi Dalil (mandoline, gitaar), Mokrane Aldani (altviool) en drummer Adriano Tenorio.

De tegenwoordig in Parijs wonende muzikant heeft studies in de Arabisch-Andalusische muziek, muziektheorie en klassieke muziek op haar conto staan. Invloeden die garant staan voor de vele fraaie details die hun weg vinden naar de liedjes op deze tijdloze prachtplaat.

Label:
PIAS