nadiareid-500

Nadia Reid

Out Of My Province

Categorie:

door Ed Muitjens

01-06-2020

Met een nieuwe bril kijkt de Nieuw-Zeelandse Nadia Reid vol vertrouwen de wereld in. Iedere nieuwe hoesfoto toont een afbeelding van deze zeer talentvolle zangeres die zich nog steeds een twintiger mag noemen. Met “Listen to formation, look for signs” en “Preservation” uit respectievelijk 2015 en 2017 schoot ze al erg sterk uit de startblokken, maar “In my provence” is wat mij betreft een regelrechte voltreffer.

Het is een logisch vervolg op de twee eerdere albums, zij het dat het geluid voller en verzorgder klinkt. Zonder dat daar een etiket als “gepolijst” op kan worden geplakt. Haar stem heeft niets aan verleidelijkheid ingeboet. Sterker nog, in deze setting, met lichte orkestraties en fraaie soulvolle koperpartijen, komt ze nog beter tot haar recht. Het verbluffend mooie “All of my love” is een openingsnummer zoals iedere muzikant als de start van een cd zou wensen. Een lied dat van pure schoonheid meteen bij de luisteraar binnenkomt en zich daar langdurig nestelt.

De kracht van een goed lied is dat het gaandeweg niet gaat vervelen, maar alleen maar sterker lijkt te worden. Dat geldt hier in het bijzonder voor “All of my love”: het lome ritme, de fraaie instrumentale invulling, de aanzwellende saxofonen maar vooral de manier waarop Reid dit nummer over liefde en jong geluk bezingt. Draagt is misschien een beter woord. Ze roept meteen emotie op zonder dat ze daarvoor de emotie induikt. Dat flikt ze bijna bij ieder nummer en ook “Heart to ride” is zo’n parel. Liedjes waarvan je weet en hoort dat ze zeldzaam mooi zijn. Zelfs een luchtiger nummer als “Other side of the wheel” heeft een sterke aantrekkingskracht.

Een groot compliment mag ook uitgaan naar producer Tery Pollard die tevens heeft getekend voor de arrangementen. Er zijn voorbeelden te over dat deze soms neigen naar zoetigheid of gekunsteldheid. Hier maken ze een heel natuurlijk onderdeel uit van een album dat bestaat uit tien liedjes. Een werkelijk fraai tiental. Een derde album is vaak essentieel in de muzikale carrière van een muzikant(e). Met “In my provence” kan Nadia Reid met een gerust hart het eerdergenoemde vertrouwen uitstralen.