71-QE7GMhZL._AC_SL1500_

Curse of Lono

People in Cars

Categorie:

door Rein van den Berg

23-11-2021

People in Cars is het derde album van de Engelse band Curse of Lono. Na het succesvolle As I Fell (van 2018) blijkt andermaal dat de van oorsprong Duitse Felix Bechtolsheimer meer dan voldoende inspiratie achter de hand had om wederom verrassend voor de dag te komen met dit nieuwe album. Ik had mij voorheen nooit nader in de geschiedenis van deze artiest/band verdiept, maar naar wat ik lees, had hij al een verdienstelijke naam opgebouwd met zijn vorige band: Hey Negrita. Deze, voor mij nieuwe, informatie verbaast mij overigens geen moment, want People in Cars is een uitermate volwassen, volgroeid geheel. Een conclusie die ik evenmin als vanzelfsprekend mag beschouwen.

De aanvankelijke versie van dit album ontstond halverwege 2020. Felix kreeg tussendoor echter het nodige voor zijn kiezen, zodat de uiteindelijke songs eerder een weerslag zijn van een verwerkingsproces. Zijn vader stierf, wat vanzelfsprekend de nodige impact gaf, evenals de dood van een voormalige vriendin, die overleed na een fataal incident met heroïne. Zij was al vaker door het oog van de naald gekropen vanwege drugsgebruik, echter dit keer met dodelijke afloop. Dit ongeluk inspireerde Felix tot het schrijven van So Damned Beautful. Zelf heeft hij in een ver verleden ook het nodige te kampen gehad met harddrugs. Hij weet dus waarover hij schrijft. Een periode om ver van te blijven!

Het album People in Cars laat een indringende band horen. De invloed van Leonard Cohen op Felix zal de luisteraar evenmin ontgaan. Daarnaast hoor je een dynamische sound. Het aanwezig rauwe randje deed mij meteen denken aan de uitvoerende stijl van de Britse Peter Perrett. Buy the Ticket, Take the Ride bruist van de upbeat! Productioneel klinkt het allemaal fantastisch en eigentijds, soms wat mij betreft iets te overdadig, maar tegelijkertijd vermoed ik dat ze dit live ook gaan waarmaken.

Ik vond As I Fell al een opmerkelijke plaat, maar People in Cars doet daar niet voor onder. Niet iedere popplaat doet mij opveren, maar Curse of Lono slaagt daarin glansrijk. Muziek die ietwat buiten mijn gebruikelijke voorkeur valt, maar albums van dit niveau blijven te allen tijde welkom.

Label:
SubMarine Cat Records


Releasedatum:
26/11/2021