Pharmakon-cover

Humbird

Pharmakon

Categorie:

door Rein van den Berg

09-09-2019

Siri Undlin heeft al een aantal eerdere creatieve stappen gemaakt, echter tot deze onlangs verschenen plaat, Pharmakon, was ik niet bekend met haar werk. Als recensent krijg ik spontaan digitale bestanden toebedeeld, en al snel bleek deze Pharmakon te bestaan uit een batch knap geschreven nummers. Muziek die bleek te getuigen van vindingrijkheid en originaliteit. Qua structuur hoor ik overeenkomsten met een basale stijl die beginnende folk-gefundeerde artiesten vaker gebruiken. De basis van haar songs lijkt uiterst eenvoudig, maar van daaruit ontstaat iets. Nieuwsgierigheid wordt niet alleen geprikkeld, je wilt blijven luisteren. Humbird weet te boeien en te fascineren. Wanneer ik het beestje bij zijn naam zou mogen noemen dan zou ik Siri’s uitvoerende stijl durven te vergelijken met Joni Mitchell. Niet zo zeer wat de klankleur van Joni’s stem betreft, eerder vanwege de zelfverzekerde toonzetting en ook de zuiverheid van de zang komt overeen. Onverwachte wendingen geven kleur aan haar melodieën, al was het om een mogelijke vanzelfsprekendheid te voorkomen. 

Enerzijds minimalistisch, tegelijkertijd kabbelen de instrumenten als het ware spelenderwijs door, een weg zoekend, totdat de lijn in de muziek zich vast gaat zetten, gaat hechten. Grillige tempowisselingen en subtiele vondsten zorgen ervoor dat je als luisteraar bij de les blijft.

Folk is slechts een referentiepunt, dat label zou ik niet op het album Pharmakon willen plakken. Eerder een zijtak die vindingrijk verder wordt ontwikkeld, en daardoor zijn weg zal weten te vinden, wellicht naar een zelfde soort publiek die ook Phoebe Bridgers wist te vinden.

Wat ik eigenlijk wil zeggen: Humbird (= Siri Undlin) is niet eentje waarvan je er dertien in een dozijn hebt. Haar zeggingskracht komt van binnenuit. Ze bedient zich niet van voorgekookt kunstjes of recepten, maar behoort tot een categorie die hun eigen innerlijk kompas volgen. Een muzikaal natuurtalent met verfrissende ideeën.

Label:
Green Thumb Records


Releasedatum:
30/08/2019