Norah Jones

Norah Jones

Pick Me Up Off The Floor

Categorie:

door Ed Muitjens

09-08-2020

De grootste fout die je bij de beluistering van een nieuw Norah Jones album kunt maken is dat je de muziek veel te snel voor lief neemt en terzijde schuift. Voordat de plaat kan gaan groeien, want de schijven, die Jones heeft uitgebracht, hebben doorgaans wel die eigenschap. Dat gold in het bijzonder voor het debuut Come Away With Me uit 2002. En hoewel ze soms de paden van de pop heeft bewandeld laat Jones op haar nieuwste album vooral weer horen waarin ze erg goed is.

De nieuwe plaat is een bijzonder knappe verzameling luisterliedjes waarop ook prachtig wordt gemusiceerd. De liedjes liggen zeker niet allemaal in het verlengde van het succesvolle debuut, want een track als Flame Twin kent krachtige accenten. Maar ook andere tracks laten een iets meer spannende opbouw horen, terwijl Norah Jones als zangeres nog steeds op eenzame hoogte staat.

Twee liedjes schreef ze samen met Jeff Tweedy van Wilco, die haar op deze nummers begeleid. Voeg daarbij parels als Stumble On My Way, een briljantje met een huiveringwekkend mooi klinkende lapsteel en een drummer die net even achter de beat zit, en je komt tot de simpele conclusie dat Norah Jones zichzelf heeft overtroffen. Dit is veel meer dan alleen een mooie zomeravondplaat. Het is een waar groeibriljantje.


Deze review is eerder verschenen in Popmagazine Heaven.