20201113_143949

CS Nielsen

Pilgrims

Categorie:

door Rein van den Berg

03-12-2020

Op vier december verschijnt het vierde album van de Deense songsmid CS Nielsen, getiteld Pilgrims. Het album krijgt bovendien een vinyl-versie, waarbij tevens is voorzien, althans voor een gelimiteerde oplage van 50 stuks, van een genummerde linoleumafdruk van de kunstenaar Svend-Allan Sørensen. Een voormalige jachtvriend van Stig Nielsen, die ook de hoes van zijn album, Jericho Road, ontwierp. Op deze originele prints staan de laatste woorden van het laatste nummer van dit nieuwe album, Rebel Song. De foto van de nachtvlinder werd gemaakt door Nielsens vrouw.

Al jaren ben ik liefhebber van de sobere uitvoerende stijl van deze jonge Deen. Zijn songs geven de indruk dat ze volgens een vakkundig procédé tot stand zijn gekomen. Songs die tijd vergen voordat ze beklijven bovendien, wellicht juist omdat ze zorgvuldig gemaakt zijn. Bij elk laagje dat wordt geschaafd komen details vrij, en blijkt hoe nauwkeurig Stig zijn songs kneedt. Het kenmerk van iemand die doorgaat tot hij tevreden is. Vervolgens heb je muziek om aandachtig naar te luisteren, keer op keer.

Wanneer je de teksten erbij pakt blijkt dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. Zijn persoonlijke teksten zijn in vergelijking onschuldig met het meest gewelddadige bijbelboek waarmee Pilgrims opent. Ik ben ooit religieus opgevoed, maar realiseer mij nu pas hoe gruwelijk het Oude Testament ook is, en hoe inspirerend bijbelverhalen kunnen zijn voor een artiest. Wat te doen als er geen hoop, geloof of liefde is?

Judges 19 grijpt terug naar de dagen van Sodom en Gomorra, en Nielsens album opent met een rauwe uiteenzetting uit dat bijbelboek. Volgens die bijbelse volksverhalen was men weinig zachtzinnig. Een keiharde overlevingsstrategie was bepalend. Vrouwvriendelijkheid bestond niet. Nielsen beschrijft zeer terecht dat de drang naar macht en misbruik altijd al bestaan heeft in deze armzalige wereld. Niemand is beter dan een ander. Nooit geweest. We moeten er in harmonie het beste van maken.

In Silent Hour is hij de ultieme verhalenverteller, en met een geweldige stem bovendien. Hij rijgt beeldend gedachtes die hem in de vroege uurtjes bekruipen aaneen. Zijn uitvoerende stijl geeft de, met regelmaat onheilspellende, thema’s extra zeggingskracht. Gedragen door piano wordt Of What One Cannot Speak uitgevoerd. Weten wanneer het tijd is om te zwijgen. Camel, Lion, Child is geïnspireerd op de filosofie van Friedrich Nietzsche.

Ondanks de ogenschijnlijke zware thematiek blijft Pilgrims opmerkelijk boeiend. Eens in de zoveel tijd komt een album voorbij dat je pakt, en deze voegt qua stijl simpelweg met mijn voorkeur. Onwillekeurig zoek je allemaal iets in muziek, en Pilgrims komt mij daarin tegemoet. En zoals Nielsen zelf zingt; blijf bij jezelf, a little bird is never out of tune. Dit vogeltje zingt zoals het gebekt is en weet mij ook deze keer wederom te fascineren.

Voor mij komt de plaat van het jaar ditmaal uit Denemarken. Prefect voor de tijd van het jaar waarin de dagen kort zijn, en het buiten koud wordt. Muziek om even stil van te worden.

Label: Kørfirs Records
Releasedatum: 04/12/2020

Websites

© 2008-2019 Johnny's Garden