51HaLGH2C+L._AC_

Randall Bramblett

Pine Needle Fire

Categorie:

door Rein van den Berg

28-11-2020

Randall Bramblett heeft al veel betekend voor de muziek. Hij musiceerde met, en voor, kopstukken als Steve Winwood, the Allman Brothers, Bonnie Raitt en Levon Helm, terwijl hij onder eigen naam evenmin onverdienstelijk genoemd mag worden. Hij is een veelzijdig muzikant. Hij is toetsenist, gitarist en bespeelt de tenorsax, zingt en schrijft daarnaast zijn eigen materiaal. Begin dit jaar verscheen al een jubileumuitvoering van zijn ooit in eigen beheer uitgebrachte album The Meantime, en nu ligt daar Pine Needle Fire.

Je kan meerdere etiketten op zijn uitvoerende stijl plakken, de veelzijdigheid is enorm. Er is jazz en funk hoorbaar in zijn oeuvre met ruimte voor een vleugje blue-eyed soul, en dat vind je wederom terug op dit album. Mijn associatie was dit keer onmiskenbaar met Steely Dan, en dat is niet enkel gebaseerd op de zin Kid Charlemagne Skippin’ in the Ragged Jukebox of Your Brain. Inderdaad, ik kan mij er van alles bij voorstellen. Niet dat Bramblett met dit album op een brok nostalgie is teruggevallen, echter de nummers zijn zomaar inpasbaar in de jaren zeventig.

Heerlijke ontspannen gespeelde jazz met een zuidelijk tintje. Naast een variatie aan blazers komt een virtuoos orgeltje op gepaste tijden voorbij. Voor meer stevig gitaarwerk heeft hij mannen als David Causey en Tommy Dalton ingehuurd. Vermeldenswaardig is dat Dalton slidegitaar speelt op Duane Allmans Gibson. Het kleurt de sound van Faith in You extra.

Zuinig bedeeld is Pine Needle Fire ook niet. Twaalf nummers in totaal, met een gemiddelde speelduur van ruwweg vier en een halve minuut. Echt tot het bot gaat Bramblett wat mij betreft niet, daarvoor is hij veel te relaxt, maar luisterrijk is Pine Needle Fire wel. Zeker wanneer je raakvlakken hebt met de in deze tekst genoemde referenties. Wil je wellicht iets dieper graven dan kun je altijd nog zijn teksten nader gaan beluisteren. Je voet blijft ondertussen evengoed tappen.

Label:
New West Records


Releasedatum:
23/10/2020