763

Avishai Cohen & Yonathan Avishai

Playing The Room

Categorie:

door Koos Gijsman

08-12-2019

Als fan van de vele musici die op het Duitse ECM-label zijn ondergebracht, heb ik zojuist mogen genieten van een van de jongste producties op dit gerenommeerde label. Het betreft het album Playing The Room van de Israëlische grootmeesters Avishai Cohen op trompet en pianist Yonathan Avishai. Een jaar geleden opgenomen in het Zwitserse Lugano door geluidstechnicus Stefano Amerio, is dit typisch zo’n plaat die je als jazzliefhebber direct aan het hart drukt.

De vele details die het duo in zijn spel legt, verbinden de luisteraar met de onbegrensde muzikale mogelijkheden die de liedjes van jazziconen als John Coltrane (Crescent), Duke Ellington (Azalea), Abdullah Ibrahim (Kofifi Blue), Milt Jackson (Ralph’s New Blues) en Ornette Coleman (Dee Dee) dergelijke zwaargewichten bieden. Het feit dat beide musici elkaar sinds hun jeugdjaren in Tel Aviv kennen en zich sindsdien vaak samen muzikaal ontwikkeld hebben, betaalt zich uit in een luisterervaring die gedomineerd wordt door hun telepathische speelwijze.

De verschillen in karakters en spelopvattingen van het duo wekken daardoor wonderlijk genoeg de indruk dat je naar één instrument zit te luisteren in plaats van twee. De hogere machten die gedurende hun uitvoeringen van andermans liedjes veelvuldig aan het werk lijken te zijn, beleven een absoluut hoogtepunt in hun vertolking van Sir Duke van Stevie Wonder. De brassbanduitvoering zoals wij die kennen van Stevie’s album Songs In The Key Of Life, toveren Cohen en Avishai om tot een klassiek meesterwerk waarin het genie van Ellington op originele wijze herdacht wordt.

Na de eigen composities van Cohen (The Opening) en Avishai (Two Lines) en de voornoemde coverversies wordt dit muzikale festijn afgesloten met een verstilde uitvoering van het Israëlische slaapliedje Shir Eres. Het is een even passende als ontroerende afsluiting van deze monumentale plaat die een ereplaats verdient in de verzameling van elke zichzelf respecterende jazzliefhebber.

Label:
ECM


Releasedatum:
06/09/2019