KS-19000_AlbumArt_Digital_f

Krista Shows

Prone to Wander

Categorie:

door Rein van den Berg

26-07-2020

Wanneer je spreekt van americana, dan heb je het zeker over het onlangs verschenen rootsy album van Krista Shows. Bijna was Prone to Wander er tussendoor gefloept. Zonde! Eens in de zoveel moet je als muziekliefhebber afzakken in de Mississippi Delta. In spreekwoordelijke zin volstaat. Krista heeft haar bestemming gevonden en neemt je mee naar het meest zompige gedeelte van the deep south. Dit is Amerikaans op zijn puurst. Noem het country, of eerder blue grass, maar dan getrokken uit de dampende klei van de Mississippimonding. Nou kende ik voorheen noch Krista, noch de musici die haar omringen. Ik lees dat het album geproduceerd werd door Stu Cole (van de Squirrel Nut Zippers) en Bronson Tew. Ze werkte voorheen in de bediening en ze heeft bijna een jaar gespaard voordat ze opnames in de Dial Back Sound te Water Valley kon financieren. Voorheen had ze niet een studio van binnen gezien.

De kracht van dit album schuilt hem zowel in teksten, die er geen doekjes om winden, als de rauwe uitvoering daarvan. Prone to Wonder is gevoelsmuziek. Wanneer je hem niet aanvoelt dan gaat de essentie wellicht aan je voorbij. For Whom the Bell Tolls is niets anders dan ontluikende liefde, hoe wankel de basis ook lijkt. Krista is openhartig, en niet alleen in dit nummer. Naïviteit is niet een beschrijving die hierbij in gedachten komt. Ik krijg de indruk alsof keuzes niet voor het oprapen liggen.

It was a Monday, it was cold as fuck
And I was feelin’ rough
It was just another one of them days
And then I saw you, I felt I knew you
And you knew me too

We started walking and days went by
It seemed, and a flower bloomed in me
I felt big and bright and free
I asked five questions
And then you answered each
You taught me to breathe

Er is weinig ruimte voor vrolijkheid. Dit gaat over mensen die gevangen zitten in een nagenoeg uitzichtloos bestaan. De marges zijn krap, en vooruitzichten zijn weinig hoopgevend. How long can we take it? How long can we put up with this? In Glory, Glory wordt plezier kunstmatig opgewekt in een zaligmakend stukje gospel. Eén regenbui en al je zonden (lees zorgen) spoelen zo van je af.

Dit album gaat over het vinden van een uitweg in een hoek waar de klappen vallen. Ik moet mij al sterk vergissen wanneer Krista Shows niet haar roeping gevonden heeft. Moeilijk om te kijken wat de toekomst brengt, maar volgens mij gloort perspectief aan de horizon. Een album dat verschillende draaibeurten verdient.

Label:
Frumabuv Records


Releasedatum:
01/05/2020