Rachel Harrington: Celilo Falls

Categorie:

door Rein van den Berg

07-12-2010

Jaren geleden wist Bart Ebisch mij enthousiast te maken voor Rachel Harrington’s Halloween Leaves. Het betrof hier een EPtje waarvan uitsluitend het titelnummer van eigen hand was. De overige 3 nummers waren covers, en niet te minste. De uitvoering was echter van een niet mis te verstane bezield niveau. Haar cd “In the Woods – Live in the Netherlands” was geruisloos aan me voorbij gegaan. Heb haar in het jaar waaruit die live registratie stamt echter wel tijdens een huiskamerconcert mogen aanschouwen. Haar voorlaatste was het uitstekende City of Refuge, afkomstig uit 2008. Eerlijk gezegd was ik een klein beetje Rachel Harrington moe. Niet uit vooringenomenheid, maar ik had haar nu wel gehoord. Kon me dan ook niet voorstellen dat Celilo Falls nog iets zou toevoegen aan haar werk. Vergissing eerste klas, zoals ik wel vaker een inschattingsfout maak. Ik ken Rachel niet, en ken ook haar persoonlijke achtergrond totaal niet. De intensiteit op deze plaat valt echter met regelmaat te snijden. De wijze waarop zij in Spokane zingt over Whisky verwacht je eerlijk gezegd eerder van een man. En een nummer als Let Me Sleep in Your Arms Tonight getuigd van een immens onvervuld verlangen. Een uitgekiend stukje pedal steel deelt hierbij bovendien een gevoelige klap uit. Pretty Saro is afgeleid van een traditioneel nummer, echter de bewerking is dusdanig dan Rachel dit nummer de hare mag noemen. Zo vervuld als dat ik was van haar EPtje uit 2003 zo groots presteert Rachel hernieuwd op Celilo Falls. Onderschat nooit een getergd artieste is wederom mijn lesje, want waar ze het allemaal vandaan haalt is mij een raadsel. 13 trefzekere songs weten deze Celilo Falls ver boven het gemiddelde te tillen. Qua zang meen ik af en toe een vergelijking te horen met Carrie Rodriguez. Hoe het ook moge zijn. Dit is voor mij haar beste album tot dusverre. Een wonderschone uiterst genietbare release die mijn vertrouwen in deze artieste dubbel en dwars heeft herwonnen. Resultaat: Een ouderwets eerste klas product met eigentijdse traditioneel getinte songs.