Nathan Bell - 'Red, White and American Blues (it couldn't happen here)' - cover (300dpi)

Nathan Bell

Red, White and American Blues

Categorie:

door Rein van den Berg

04-09-2021

Iedere nieuwe cd, iedere nieuwe luisterervaring is anders. Sommige platen hebben tijd nodig, anderen weten je meteen te pakken, te overrompelen zelfs. Dat laatste geldt zeer zeker voor het nieuwe album van Nathan Bell, getiteld Red, White and American Blues (it couldn’t happen here). Nou hoefde ik weinig overtuiging, aangezien Nathan met zijn achterliggende albums al had aangetoond wat hij waard is. Met Red, White and American Blues krijg ik de indruk dat Bell zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. De waarheid is eerder dat Nathan Bell nog meer bij zichzelf is gebleven. Zijn liefde voor de blues komt dan ook onversneden naar boven drijven. Zelf ben ik gek op de muziek van Lightin’ Hopkins, die in Retread Cadillac (lightnin’) een mooi eerbetoon krijgt. Nathan krijgt in dit nummer vocale ondersteuning van Regina McCrary. Een heerlijk stuk muziek. Blues ten voeten uit. Verschillende sterke nummers. Ook elektrisch! En de vocale support, die met regelmaat opduikt, is prachtig. Geweldig duo met Patty Griffin in het zeer intens uitgevoerde To Each of Us (a Shadow), maar ook haar aanwezigheid in American Gun is een aanwinst. In Mossberg Blues meen ik een referentie naar de Rolling Stones te horen (ten tijde van Exile on Main Street, maar dan is Nathan Bell wel consequent bezig, want in het daaropvolgende nummer Running on the Razor, zit een riff die mij aan Come Together van the Beatles doet denken. Een volstrekt andere versie dan die van Nathan vindbaar op internet uit 2012.

Nathan schetst ons een beeld van Amerika, en je zou er inderdaad serieus the blues van krijgen. Ongelukkigen die verstrikt zitten in een vangnet van het huidige systeem. Nathan doet een boekje open over the American Dream, en niet de fantasievariant. Ze (of moet ik zeggen, we) kunnen geen kant op. Het liefst zou je anders willen en het onrecht wat je ziet willen bijbuigen. Het is machteloosheid die Nathan Bell verwoord. Hij zingt van zijn working man blues in Monday, Monday.

Er is absoluut niet enkel droefenis of wanhoop op Red, White and American Blues, er is ruimschoots zwarte humor aanwezig. Nathans positieve kijk op de dood geeft perspectief. Zelfs voor de liefde weet Nathan een plaatsje in te ruimen. Red, White and American Blues is een gevarieerde plaat, eentje die bij wijze van spreken op de herhaalknop kan, want ik raak niet uitgeluisterd. Een zeer toegankelijke plaat bovendien, zowel muzikaal als qua tekst. De ondersteunende zang van de dames is zonder uitzondering voortreffelijk. Officiële release is 1 oktober, maar Lucky Dice verwacht hem te kunnen leveren vanaf 3 september. Er verschijnen bij voortduring mooie platen, maar deze torent er op het moment bovenuit. Bell op zijn allerbest!

Label:
Need to Know Records


Releasedatum:
01/10/2021