Reviews Arjan Post

Silver Season

Israel Nash

Ik kijk de laatste jaren in muzikaal opzicht meer en meer net zo lief achterom als dat ik vooruit kijk of opzij. Mijn bagage op muzikaal terrein is breed en veel. De laatste jaren veelal binnen de alt country, roots, americana, folk en singer-songwriters. Toen mijn blik zich daarop begon te richten had ik al…

Cordovas

Cordovas

Meestal laat ik bands en singer songwriters uit Nashville links liggen met het vooroordeel dat er dertien in een dozijn gaan van de commerciële country die daar welig tiert. Toch pakte bandnaam en hoes mij en las ik door… en maar goed ook. Dit is muziek die ik graag hoor, alleen al om de harmonieuze…

Orphan Offering

Yola Carter

Ik ben dit jaar weer vaker terug aan het keren aan de countrykant van de americana. Nieuwe ‘ster aan het firmament’ is de Engelse Yola Carter. Eind 2016 verscheen van haar hand de EP Orphan Offering. Haar country-soul is verslavend en haar stem blaast me keer op keer omver. Ondanks dat haar wieg in Bristol…

Paging Mr. Proust

The Jayhawks

Enige tijd geleden al verscheen er zomaar, ogenschijnlijk uit het niets, een nieuwe release van The Jayhawks. Bestaan die dan nog, hoor ik je denken? Jazeker bestaat deze band nog, al kan ik het niemand kwalijk nemen dat dit in je gedachten naar voren komt. Ik had het zelf ook kunnen denken, ware het niet dat…

So Much To Defend

Chris Wood

Mijn liefde voor de muziek van Chris Wood is niet zonder slag of stoot gegaan. Toen deze site ook nog een forum had stuitte ik daar, een jaar of zes, zeven geleden, op een conversatie tussen tuinman John en Hans over Britse folk. Mijn beeld daarbij was een stoffige, wollige muziekstijl uit lang vervlogen tijden….

Findings

Ange Hardy & Lukas Drinkwater

Ange Hardy is sinds het verschijnen van haar derde album The Lament Of The Black Sheep uit 2014 een van mijn favoriete Britse folkzangeressen geworden. Haar stem is alsof er een engel uit de hemel is neergedaald. Ook haar vorig jaar verschenen conceptalbum Esteesee over de Engelse dichter Samuel Taylor Coleridge was een hoogtepunt in…

Careless

Richard Shindell

Richard Shindell is terug.  Na het redelijk goede maar ook wat plichtmatig aandoende album No Not Now uit 2009 wilde Shindell de structuur van schrijven-opnemen-touren doorbreken, wat rust nemen en van daaruit opnieuw met muziek bezig gaan. In 2011 kwam wel nog een album met oude songs in een nieuw jasje uit en ook vorig…

Whiskey For The Holy Ghost

Mark Lanegan

Het album dat het meest onder de huid kroop de afgelopen maand is Whiskey For The Holy Ghost van Mark Lanegan. De singer songwriter en voormalig voorman van grunge band Screaming Trees is een getroebleerde ziel. Zijn muziek is donker, zwartgallig en zit vol duistere spanningsopbouw. Dit album is zijn tweede solo effort en kwam…

The Long Haul

The Wynntown Marshalls

Ik hoorde The Wynntown Marshalls voor het eerst met hun eerste volledige plaat, het in 2010 uitgekomen ‘Westerner.’ Dit album viel mij met name op door de fraaie hoes. Vorm is wel degelijk een uitnodiging om op de inhoud in te gaan. Die inhoud sloot op dat moment niet aan bij die mooie vorm. Ik…

Museum Of Appalachia Recordings

Diana Jones

Diana Jones heeft in haar discografie twee albums die ik als mp3 eens toegestuurd kreeg en haar carrière hebben vormgegeven, en die mij bovendien bij de lurven grepen: Imagine Me en The One That Got Away uit 1997 en 1998. Op die albums laat Jones horen een storyteller van de beste soort te zijn. Diana…

Love For Levon

Various Artists

De Amerikaans/Canadese formatie The Band mag welhaast gezien worden als de uitvinders van wat we tegenwoordig americana noemen; een mix van folk, country, blues en rock. Ze werden er, eerst als backing band van de grote Dylan en later als eigen band, in de jaren zestig en zeventig volledig tegen de heersende trends in ongekend…

Angels Without Wings

Heidi Talbot

Ik heb in korte tijd iets gekregen met deze Ierse singer songwriter die na een periode dat ze in de V.S verbleef uiteindelijk geaard is in Schotland. Haar meisjesachtige sopraan spreekt mij na enige gewenning erg aan, wat in mijn geval ligt aan het feit dat ze met veel gevoel en warmte haar teksten weet…

Child Ballads

Anais Mitchell & Jefferson Hamer

Er lijkt voor wat betreft de stem van de Amerikaanse singer songwriter Anais Mitchell geen tussenweg. Of je loopt er mee weg of je vind haar klanken verschrikkelijk. Eerlijkheidshalve moest ik wel aan haar stem wennen maar na enkele draaibeurten van een van haar vorige platen Hadestown was ik toch verkocht. Meer dan die plaat…

Fixing The Shadows

Grant Campbell

De verwachtingen voor het vierde album van Grant Campbell, Fixing The Shadows waren, zeker in deze tuin, hoog gespannen. Zijn voorgaande twee albums bereikten namelijk de top 2 in de samengestelde jaarlijsten van 2008 en 2009. De beide albums, Beyond Below en Expecting Great Things, stonden bol van Schotse folk met hier en daar invloeden…

We Have Made A Spark

Rose Cousins

Waardoor raakt de ene stem iemand wel en de andere niet of minder? Volgens mij spelen daar een aantal aspecten op basis waarvan je dat dan, bewust maar meestal waarschijnlijk onbewust, beslist een rol in. Talent om te kunnen zingen is er één. Techniek is een andere. Emotie is een derde aspect waardoor je wel…