Reviews Rein van den Berg

The United State

Justin Wells

Een intrigerende hoesfoto. Hij pakte mij meteen. Het gegroefde gezicht verraadt een geleefd bestaan. “Maria, from Yuriria, Guanjuanto, Mexico, ik zou graag je levensverhaal horen,” staat vermeld op de binnenzijde. Hetzelfde geldt, in algemene zin gesproken, voor muziek. Ik hoor graag wat een artiest te vertellen heeft, wat hem drijft, wat hem dwars zit. Dat…

Hard Times

Charley Crockett

Charley blijft bij de les en gaat gestaag door met het fabriceren van zijn klassiek getinte country. Wanneer je niet oplet ben je zomaar de tel kwijt. Hijzelf allerminst, want hij dendert lekker door, ook in kwalitatieve zin. Soms wanneer je denkt dat de mosterd op is, weet Crockett er net de juiste draai aan…

The Mothers 1970

Frank Zappa & the Mothers of Invention

Wanneer iemand eerder van mij teksten op deze site heeft gelezen, zal hij, of zij, ongetwijfeld tot de constatering zijn gekomen dat ik een voormalige Zappa-fan ben. En dat klopt. Ik was een veelvraat waar het Zappa betrof. Ik was ingenomen door de persoonlijkheid van deze welbespraakte Amerikaanse artiest. Ik kocht indertijd met veel enthousiasme…

Walk Steady

Judith Avers

Walk Steady verraadt een zekere angst. Niet iedereen krijgt dezelfde voorwaarden in het leven aangeboden, en ik vermoed dat Judith al een paar keer een vervelende knauw heeft gehad. Een terugslag die tijd vereist om van te herstellen. Op een bepaald moment moet je toch de uitdaging accepteren om het leven te omarmen, anders roep…

MonoVision

Ray LaMontagne

Ik was serieus ingenomen met de eerste cd’s van Ray LaMontagne, maar na verloop van tijd kwam de klad erin. De urgentie bleef weg, voor mij althans. Aangemoedigd door muziekvrienden wist ik mijzelf te vermurwen om opnieuw een album van Ray aan te schaffen. Inderdaad bij de eerste draaibeurt word je al in de luren…

Prone to Wander

Krista Shows

Wanneer je spreekt van americana, dan heb je het zeker over het onlangs verschenen rootsy album van Krista Shows. Bijna was Prone to Wander er tussendoor gefloept. Zonde! Eens in de zoveel moet je als muziekliefhebber afzakken in de Mississippi Delta. In spreekwoordelijke zin volstaat. Krista heeft haar bestemming gevonden en neemt je mee naar…

Blues with Friends

Dion

Je kunt hooguit volgen wat zoal aan albums verschijnt. Om vervolgens alles beluisteren is ondoenlijk. Ik beperk mij dan zoveel mogelijk, en pluk er, zo nu en dan, iets tussenuit. Vandaag staat Dion op het menu. Hij is ongetwijfeld de artiest wiens actieve carrière de meeste decennia omspant. Dion DiMucci zag op 18 juli 1939…

My Love is a Hurricane

David Ramirez

Soms moet je het niet meer maken dan het is. En sommige kwesties, die onrechtvaardig zijn, zoals racisme, laten zich niet in een oogwenk oplossen. Ik denk dat Nederland in de basis een liberaal land is, dusdanig dat veel landen of regeringen daar een voorbeeld aan kunnen nemen. We kunnen ons een vrije mening veroorloven….

The Beautiful Madness

Jerry Joseph

Bij het ontvangen van promotieschijfjes, waarvan eentje van Jerry Joseph’s nieuwe album was, raakte ik meteen nieuwsgierig. Jaren niets meer gehoord van deze artiest. Het laatste album dat ik van hem in de kast heb staan is Everything was Beautiful. Een cd die nummers bevatte die nog net waren geschreven in de vorige eeuw. Pete…

Floor It!!!

The Texas Gentlemen

Gisteravond zag ik een Zuid Afrikaanse film (Gat in die Muur). Een niet alledaagse vader heeft zijn zoon in jaren niet gezien. Nadat hij krijgt te horen dat hij darmkanker in gevorderd stadium heeft, vraagt hij zijn zoon mee voor een roadtrip. Een ietwat markant verhaal waarvan je hoopt dat beide dichter bij elkaar komen….

Down in the Den

Ted Russell Kamp

Nu had ik in een ver verleden wel eens vaker een Ted Russell Kamp album beluisterd, en om die toenmalige indruk had ik een opinie gevormd. Iets te zoetsappig voor mijn smaak. Voor de zoveelste keer leerde ik deze week onderkennen dat je nooit bij een vastgeroeste mening moet blijven. Of is het misschien zo…

Tiny Little Movies

Will Hoge

We hebben allemaal zo onze muzikale voorkeur. Gebaseerd op zijn beide vorige cd’s, Achors en My American Dream, stond voor mij vast dat ik zijn eerstvolgende plaat ook uit zou kiezen. Will Hoge draait al een tijdje mee, maar vooral deze laatste twee wisten mij uitzonderlijk te plezieren. Vooral geen moeilijk gedoe bij Hoge. Hij…

Until the End

Aaron Boyd

Dankzij internet heeft een beginnend artiest een relatief gemakkelijke springplank naar een publiek. Hoe hij zichzelf vervolgens in de markt zet, is aan hem, of haar. Een onafhankelijk artiest hoeft niet te overleggen met een platenmaatschappij, hij heeft alle vrijheid. Aaron Boyd’s debuutplaat kwam vorig jaar juli beschikbaar, en het door hem aangestoken vuurtje verspreidt…

Digressions #1 – Live

John Blek

Muziekvrienden als Theo Volk hadden met hun enthousiasme al geprobeerd mij te interesseren voor de muziek van John Blek, maar het bleef toen bij een oppervlakkige luistersessie. Het hoofd was er matig bij. Wanneer je luistert is het wel vanzelfsprekend dat je jezelf openstelt, anders is het verloren energie. Om het plastisch uit te drukken…

Rough and Rowdy Ways

Bob Dylan

Positieve kritieken voor Rough and Rowdy Ways zijn niet van de lucht. Ik loop daar graag in mee, want zijn tekstuele vondsten buitelen wederom over elkaar heen. Weinig tekstschrijvers hebben een talent zo omvangrijk als dat van Dylan. Hoe hij een tekst op smaak weet te kneden blijft magnifiek. Hij weet voortdurend mijn aandacht te…