Reviews Rein van den Berg

Kill or be Kind

Samantha Fish

Ze oogt als een gepassioneerd uitgedost, enigszins losgeslagen, tijgerinnetje. Noem haar desnoods een Rock Chick. Zonder twijfel is er de intentie om haar image te leggen in het verlengde van haar muziek. Voor mij is deze visuele verfraaiing niet per se nodig, ondanks dat ik vrouwelijk schoon waardeer. Anderzijds, een gedeelte van haar achterban zal…

The Art of Letting Go

Jason Erie

Hoop voor betere dagen. Je druk maken over de toekomst, zeker omdat het heden al bijna door je vingers glipt. Huidige globale ontwikkelingen baren mij zorgen. Het zijn ongetwijfeld ook thema’s die veel Amerikanen bezighouden. Angst is veelal een slechte raadgever. De wereld verandert als een malle. Niet alleen verschuift de welvaart, het milieu trekt…

The Walk

Bonnie Bishop

Bonnie Bishop is een dusdanig Texaans klinkend naam dat hij zomaar associaties zou hebben kunnen oproepen. Echter eerlijk gezegd kon ik er niets bij bedenken, behalve het angstige vermoeden dat deze dame wel eens ‘too much country’ voor mijn smaak zou kunnen betekenen. Dat vooroordeel is misschien gegrond wat haar vorige platen betreft, maar dat…

Is It The Kiss

Ana Egge

Het album opent met een plezierig in het gehoor liggende rijmelaar, Cocaïne Cowboys. Een ontspannen opener die veelbelovend verwachtingen schept. Ik volg Ana Egge vanaf haar eerste albums. Een ultieme hoogvlieger was ze voor mij nooit, echter teleurstellen deed ze evenmin. Persoonlijk ervaar ik een opwaartse lijn, en lijn die steeds meer consistent lijkt sinds…

Coyote Brother

Coyote Brother

De wereld zit soms raar in elkaar, en daar horen gelukkig ook aangename verrassingen bij. Een paar weken geleden was ik op bezoek bij vrienden in Assen. Ze wonen in het centrum, en als voormalig muziekverslaafde kan ik, wanneer er mogelijkheid is, niet voorbij gaan aan de cd & lp afdeling van Vanderveen. Wat Concerto…

Pharmakon

Humbird

Siri Undlin heeft al een aantal eerdere creatieve stappen gemaakt, echter tot deze onlangs verschenen plaat, Pharmakon, was ik niet bekend met haar werk. Als recensent krijg ik spontaan digitale bestanden toebedeeld, en al snel bleek deze Pharmakon te bestaan uit een batch knap geschreven nummers. Muziek die bleek te getuigen van vindingrijkheid en originaliteit….

Kitty & Frank

Lucie Thorne

Muziek is geen wedstrijd, toch is mijn indruk dat Lucie Thorne iedere keer opnieuw haar ultieme best doet. Haar nieuwste album is daarbij geen uitzondering. Dit blijkt al meteen bij de openingssong Golden Plains. Haar muzikale panorama creëert vergezichten die bestaan uit vernuftige beats en grooves. Lucie’s uitvoerende stijl lijkt welhaast ontstaan vanuit een harmonieus…

Moondog

Joseph Huber

Onlangs heb ik Joseph Huber ontdekt! Nee hoor, flauwekul, Ik liep bij toeval tegen zijn muziek aan. De basale, natuurlijke sound van zijn muziek wist mij meteen te pakken. De stijl is allerminst een niche of derivaat te noemen. Americana pur sang. Opstandige traditionele snarenmuziek, waarmee de uitvoerende vorm zich onderscheidt binnen de Blue Grass….

Hush the Wild Horses

Rachel Harrington

Rachel Harrington heeft een paar cd’s gemaakt. De laatste, met de titel Rachel Harrington and the Knockouts, van 2012, wist mij slechts matig te overtuigen. Het voelde aan als een artieste die zoekend was, wellicht naar een andere stijl. Op CD Baby tref je dezelfde cd aan, maar met een andere hoes, en een andere…

Chrome

Various artists

Ik ben een enorme liefhebber van het obscure materiaal waar het Numero label een patent op lijkt te hebben. In het begin lag mijn interesse bij Soul, Funk, en Blues geïnfecteerde muziekstijlen die ze met regelmaat deden verschijnen. De originele muziek was ruwweg afkomstig uit de jaren zestig en zeventig, en het label Numero loosde…

Best Beasts

Matt Harlan

Verdorie, laat Matt maar schuiven. Hij is super geïnspireerd op Best Beasts, zowel muzikaal als tekstueel. Hij heeft zijn grenzen verder opgerekt. Werkt als vanouds vanuit de Folk georiënteerde country hoek, maar is daarbij op momenten dansbaar te noemen. Met funky basloopjes (Glenn Fukunaga) en blazertjes. Hij legt Amerika onder het vergrootgals en is kritisch….

Mint Condition

Caroline Spence

Bij mijn weten betreedt Caroline Spence op 1 november voor het eerst een Nederlands podium. Dankzij het Amerikaanse Rounder wordt deze stap gerealiseerd. De achterliggende gedachte is niets anders dan haar laatste album, Mint Condition, onder de aandacht te brengen. Eigenlijk zat het er al een beetje aan te komen, want wanneer je haar vorige…

Fire Out of Stone

Chuck Hawthorne

Mijn muziekhobby beheerste tot vorig jaar grotendeels mijn leven. Ik heb dan ook bewust meer afstand genomen, en de focus verder teruggelegd naar een vanzelfsprekende voorwaarde. Ik wilde meer genieten van de muziek, waarmee ik goed bedoelde intenties resoluut terzijde leg. Op sommige muziekpromotors en hun aanbod zit je niet te wachten. Ze sturen werkelijk…

Dresden, You Are So Lovely

David Munyon

Je kunt van David Munyon vinden wat je wilt, feit blijft dat hij een uniek figuur is. Gevormd door de tijd, de gebeurtenissen in zijn leven. Een ontwortelde persoon die niets vraagt, behalve wellicht dat je hem accepteert zoals hij is. Zijn zonderlinge houding, of zijn vrome religieuze intenties, helpen daarbij niet altijd. Ik ken…

Between the Country

Ian Noe

Toen ik begin dit jaar Ian’s EP Off This Mountaintop ontving wist ik zijn muziek niet instant op waarde te schatten. Mogelijk ongeduld aangezien ik dergelijke korte exercities minder serieus neem. Onterecht, want er bestaan veel steengoede EP’s. Teruggebracht tot het meest basale, heb je bij sommige artiesten niet meer nodig dan één song om…