Skip to content

Reviews Rein van den Berg

Orchestral Favorites – 40th Anniversary Ed.

Frank Zappa

Jarenlang ben ik gek geweest op muziek van Zappa. Mijn eerste kennismaking met zijn muziek was ten tijde van zijn lp’s Apostrophe’ en Roxy and Elsewhere. Veel van zijn albums gekocht rond die periode, maar niet alles. Zeker na aankoop van het album Thing-Fish kwam ik bedrogen uit. Het toeval wilde dat ik in New…

Wave

Patrick Watson

Meestal laat ik mij meevoeren door de artiest. Accepteer hierin de vrije hand (die hij neemt), en volg hem daarin. Vooral wanneer hij zoekend is, naar een nieuwe vorm, en daarbij desgewenst op inzicht een meer experimentele weg inslaat. Anders gezegd, wanneer ik eenmaal overtuigd ben van iemands creativiteit dan laat ik hem niet snel…

Southern Wind

Dallas Burrow

Er werd mij onlangs gevraagd of ik al titels in gedachten had die zullen prijken op mijn aanstaande einde-jaarlijst. Ik had er eerlijk gezegd nog niet bij stil gestaan, anderzijds met minder dan 2 maanden voor de boeg wordt het wel eens tijd om te turven. Ik volg nieuwe releases minder scherp dan voorheen, laat,…

Wrong Again

Ags Connolly

Alsof hij het ter plekke uit zijn mouw schudt, zo ogenschijnlijk eenvoudig weet Ags Connolly zijn muziek overtuigend aan de man te brengen. Zeker, Wrong Again is niets anders dan traditionele country, en dusdanig onvervalst dat ik zijn repertoire meteen omarm. Ondanks dat zijn zang gepaard gaat met een vet geknauw, zoals je die wel…

Coyote

Catherine MacLellan

Catherine MacLellan is een Canadese artieste waarvan ik de muzikale ontwikkeldingen op de voet heb gevolgd. Ik was dan ook opgetogen dat Coyote, haar zesde plaat, ineens voorhanden was. De persoonlijke betrokkenheid in haar muziek was altijd voldoende waarborg om te boeien. Gebruikelijk worden haar nummers muzikaal ondersteund door het gitaarspel van Chris Gauthier. Hij…

The Right Reverend Crow Sings New American Folk and Blues

Nathan Bell

The Right Reverend Crow Sings New American Folk and Blues. Niets meer, niets minder. Nathan Bell noemt dit nieuwe schijfje een EP, wellicht omdat het slechts acht nummers bevat. Het album doet minder urgent aan dan een gebruikelijke Nathan Bell-plaat. Hij neemt ons in deze songs mee, geheel vrijblijvend, en voor een dollar per song,…

Heart Land Again

Tim Grimm

Tim Grimm, ik kan mij niet voorstellen dat hij nog een verder introductie nodig heeft. Twintig jaar geleden debuteerde hij met zijn album Heart Land en sindsdien bouwde hij aan een carrière als singer songwriter. Zijn leven als muzikant beperkte zich niet tot Indiana, waar hij woonachtig is, of Nederland. Verschillende albums verschenen over de…

If Wishes Were Horses

Matt Patershuk

Koos Gijsman, mede-recensent van deze site en één van Heavens hoekstenen, wist zijn waardering voor Matt Patershuk vorige cd te voorzien van gevleugelde bewoordingen. Zelf pikte ik diezelfde impulsen op dat moment nog niet op voor Patershuks muziek. Na twee à drie beluisteringen ontstond geen click, waardoor Same As I have Ever Been nooit serieus…

De Ayer Para Siempre

Mariachi Los Camperos

Waar ligt de grens waar folk zich ontpopt tot folkloristische proporties. Wanneer is, of wordt, muziek uit de Amsterdamse Jordaan van dusdanig proporties dat het gekenmerkt kan worden als authentiek of zelfs smaakvol. Zolang de muziek overeind blijft, en zich reduceert tot een nep geheel is er volgens mij niets aan de hand. Wellicht is…

New Ways

Leif Vollebekk

Muziekvriend en connaisseur Jos wees mij erop om geduldig te zijn met de innemende stijl van Leif Vollebekk. Gelukkig maar, want bij oppervlakkige beluistering komen zijn introverte nummers niet uit de verf, althans dat was mijn aanvankelijke ervaring. Ondertussen ben ik enorm verknocht geraakt aan zijn muziek. Zelfs op een dusdanige wijze dat zijn nieuwe…

Undone

The Lasses

Gistermiddag in de trein richting een concert van Bill Callahan, vergezeld door mijn iPod, werd ik overdonderd door de muziek van The Lasses. Wat folkmuziek betreft ben ik wel eens huiverig, bang voor zweverig of oubollig. Daar hoef je bij deze dames geen moment voor te vrezen. Ondanks dat een aantal van de vertolkte nummers…

Easy Keeper

Del Barber

Del Barber was enigszins uit mijn gezichtsveld geraakt toen deze zomer mij de audio-bestanden van zijn aanstaande album werden aangereikt. Zijn Love Songs for the Last 20 kon ik mij goed herinneren als een album dat een plezierige indruk had gemaakt, maar dat verscheen al bijna tien jaar geleden. Easy Keeper is wederom van eenzelfde…

Up and Rolling

North Mississippi Allstars

Na een overdadige warme zomer laat nu eindelijk de herfst serieus zijn gezicht zien. Het vieze weer open de weg naar de laatste maandjes van 2019. Gelukkig regent het daarbij tegelijkertijd uitstekende platen die ons vergezellen bij het noodzakelijk vertoeven binnenshuis. De broertjes raakten hernieuwd geïnspireerd door een filmrolletje dat men terugvond. In 1996 waren…

Wire Mountain

Will Johnson

Iedereen moet het voor zichzelf uitmaken uiteraard, maar je hebt muziek die okay is, en vervolgens heb je muziek die je naar de keel grijpt. Over de afgelopen jaren ben ik steeds meer verknocht geraakt aan alles uit zowat het hele oeuvre van Jason Molina. De rauwe eenvoud, en de emotie die daaruit naar voren…

Cover Your Tracks

Corb Lund

Ik kan niet beoordelen of mijn bekentenis enige waarde heeft, maar Corb Lunds platen weten mij doorgaans matig te boeien, tot deze ogenschijnlijke tussendoorplaat Cover Your Tracks. Ik word namelijk enorm getroffen door de energie die de band op dit album tentoonspreidt. Zelfs de hoes van het album vind ik aansprekend. Cover Your Tracks omvat…