Reviews Rein van den Berg

The Meantime (10th Ann. Ed.)

Randall Bramblett

New West Records is één van de meest consistente leveranciers van kwalitatief sterke albums. Eigenlijk stellen zij binnen het americana-genre zelden teleur. Ik geneer mij dan ook geen moment om een beetje reclame te mogen maken voor deze jubileumuitgave van Randall Bramblett. Deze heruitgave van The Meantime is wat mij betreft niets ander dan de…

61X

The Pilgrims

Alsof ze uit het niets komen zijn daar ineens The Pilgrims. Nooit eerder had ik van deze band gehoord, en ik had daardoor geen idee wat te verwachten. Ik lees dat ze in de jaren negentig al successen hadden geboekt. Het album van deze uit Noord-Holland afkomstige formatie opent up-beat en dansbaar, en schiet daarna…

Catching Light

Water and Sand

Tergend traag opent het nieuwe album van dit gelegenheidsduo met een bekentenis. Qua muzikale ontboezemingen trekken ze de lijn door van hun debuut, dat alweer ruim drie jaar geleden verscheen. Op zich een goed teken. Het duidt erop dat de chemie tussen Todd Thibaud en Kim Taylor zich niet heeft beperkt tot een enkel initiatief. Ze…

A Walk in the Sun

Jeff Black

 Jeff Black is één van die artiesten die mij bij voortduring blijft boeien. Het begon voor mij bij Birmingham Road, zijn debuut afkomstig uit 1998. Sindsdien verschenen verschillende cd’s van hem, qua hoes veelal uitgevoerd in zwarte, sobere tinten. Niet dat Black een somberman is. Hij is wel nauwgezet. En zijn werkwijze, evenals de muzikale…

Traveling Mercies

Emily Scott Robinson

Countrymuziek heeft zich in 2019 van zijn beste kant getoond door het verschijnen van het album Traveling Mercies. Dit album, gemaakt door Emily Scott Robinson, verscheen een jaar geleden. Haar songs blinken uit in eenvoud. Haar teksten dwingen tot luisteren vanwege de ontwapenende directheid. De dramatiek geschetst in Marriage Ain’t the End of Being Lonely…

Live at El Lokal

Rich Hopkins and Luminarios

‘Finest brand in handmade music’ noemt Blue Rose Records zichzelf, en het moet gezegd: er verschijnt via deze Duitse platenmaatschappij een onafzienbare stroom aan platen, zoals deze onder licentie verschenen plaat van San Jacinto Records. Rich Hopkins and Luminarios hebben hun thuisbasis in Arizona. Ik kan mij zo voorstellen dat de manager van Blue Rose…

Solo

Sam Lewis

Binnenkort, 3 en 4 maart om precies te zijn, speelt Sam Lewis achtereenvolgens in Tivoli (Utrecht) en Café ’t Rozenknopje (Eindhoven). Het zijn de enige Nederlandse podia die hij aandoet tijdens zijn Europese voorjaarstour. Zij die deze concerten gaan bezoeken zullen ongetwijfeld in de gelegenheid zijn om deze live-registratie te kopen. Altijd leuk een herinnering…

In This Town You’re Owned

Robert Vincent

Zoals wel vaker, gingen de eerste twee albums van Robert Vincent onopgemerkt aan mij voorbij. Dat is niet het geval met zijn nieuwste, In This Town You’re Owned. Ergens laat het zich allemaal ouderwets vertrouwd aanhoren, anderzijds: wanneer je in zijn songs duikt blijkt hoe uniek en eigen Robert is. Ja, je hoort americana-invloeden, maar…

Longer Road for the Songs

David Munyon

Als geen ander weet Munyon zijn gevoelens te vertolken in aansprekende tekst en muziek. Dat deed hij via zijn eerste Glitterhouse en Stockfisch cd’s en dat bleef, eerlijk gezegd, een rode draad door zijn oeuvre. Ook zijn onlangs verschenen cd, Longer Road for the Songs is daarop geen uitzondering. Je bent bij Munyon genegen een…

Confessions

Sarah Jane Scouten

Vijf jaar geleden verscheen een schitterend album, getiteld The Cape, van Sara Jane Scouten. Waar blijft de tijd! Eén van die zeldzame plaatjes die je gelijk inpakt en haar als een belofte voor de toekomst liet kenmerken, voor mij althans. Een mooie serieuze singer-songwriterplaat, voorzien van opmerkelijke songs. Twee jaar daarna volgde het meer commercieel…

The Unconquerable Past

Stephen Fearing

Zoals ik bij andere muziekvrienden heb zien gebeuren, mijn enthousiasme voor de muziek is verder afgezwakt. Gelukkig geen ernstige ontwikkeling, eerder prettig, want mijn gulzigheid verdampt tot handzame proporties. Vergeleken met voorheen laat ik met gemak veel langs mij gaan. Angst om iets te missen? Dat moet dan maar. Ik vind het uitstekend. Dit zegt…

Time Out For Tomorrow

Jerry Leger

Dylan is voor veel artiesten een inspiratie geweest. Ongetwijfeld heeft Jerry Leger er zo het zijne van meegepikt. Zelf ben ik Bob Dylan pas op latere leeftijd gaan waarderen, bleef echter moeite houden met zijn bepalende zanggeluid. De zang van Jerry Leger werpt een vergelijkbare barrière op, maar minder onoverkomelijk. Zijn songs laten zich evenmin…

Orchestral Favorites – 40th Anniversary Ed.

Frank Zappa

Jarenlang ben ik gek geweest op muziek van Zappa. Mijn eerste kennismaking met zijn muziek was ten tijde van zijn lp’s Apostrophe’ en Roxy and Elsewhere. Veel van zijn albums gekocht rond die periode, maar niet alles. Zeker na aankoop van het album Thing-Fish kwam ik bedrogen uit. Het toeval wilde dat ik in New…

Wave

Patrick Watson

Meestal laat ik mij meevoeren door de artiest. Accepteer hierin de vrije hand (die hij neemt), en volg hem daarin. Vooral wanneer hij zoekend is, naar een nieuwe vorm, en daarbij desgewenst op inzicht een meer experimentele weg inslaat. Anders gezegd, wanneer ik eenmaal overtuigd ben van iemands creativiteit dan laat ik hem niet snel…

Southern Wind

Dallas Burrow

Er werd mij onlangs gevraagd of ik al titels in gedachten had die zullen prijken op mijn aanstaande einde-jaarlijst. Ik had er eerlijk gezegd nog niet bij stil gestaan, anderzijds met minder dan 2 maanden voor de boeg wordt het wel eens tijd om te turven. Ik volg nieuwe releases minder scherp dan voorheen, laat,…