Reviews Rein van den Berg

Power Up!

David Newbould

In 2013 verscheen Tennessee van David Newbould. Het album eindigde in mijn top tien van dat jaar. Dat semi-akoestische album bevatte alles wat ik graag hoor waar het Americana betreft. Pak ik de hoes van Tennessee erbij dan valt amper te bevatten dat de fris geschoren Newbould van toen dezelfde is als de wildeman anno…

Here Again

Say Zuzu

Waarover hebben we het? Kort door de bocht: americana! Dit is een band die ontstond omdat grondleggers Cliff Murphy en de broertjes Jon en James Nolan geïnspireerd waren geraakt door de muziek van Uncle Tupelo en Neil Young (ten tijde van Zuma). De muziek had hen obsessief gegrepen. Iedere muziekliefhebber kent het fenomeen. Dit retrospectieve…

Paco and the Melodic Polaroids

Tim Easton

Aanvankelijk kreeg Paco and the Melodic Polaroids een bescheiden oplage in 2018 via het labeltje Campfire Propaganda. Het betreffen hier opnames die rechtstreeks werden opgenomen gebruikmakend van slechts één enkele microfoon. Rechtstreeks gezet op vinyl. De oorspronkelijke manier van opnemen voor het verkrijgen van een optimale weergave, niet alleen jaren geleden, maar nog steeds een…

Stolen Time

Abigail Lapell

Ondanks dat mijn muzikale voorkeursjaren al geruime tijd achter ons liggen, er was, is, en er zal altijd mooie muziek blijven. Muziek blijft zich voortdurend ontwikkelen voor een eigen veeleisend publiek. Abigail behoort tot een recente lichting aan muzikale dames die mijn interesse heeft weten te vinden. Dames als Sarah Jarosz, Anna Tivell, Sarah Siskind,…

Sculpted Pieces of Love

Bob Stark

Ik ben een enorme liefhebber van het oeuvre van Bob Stark. Zijn vorige, Storefront Photograph, verscheen in 2015. Commercieel gezien deed dit album weinig tot niets, maar aan de kwaliteit van zijn materiaal ligt het, wat mij betreft, geenszins. Sculpted Pieces of Love is de achtste plaat van de uit Canada afkomstige Stark. Hij gaat…

Patient Heart

Noah Harris

In principe zou ik de titel van dit album ter harte moeten nemen, en mij niet druk maken, echter ik blijf mij opwinden waar het de btw-verrekening betreft. Vooral die kleine zendingen van buiten de Europese gemeenschap, zoals bij de verzending van dit soort cd’s. Bij iedere inkomende cd rekent de fiscus gemakshalve een paar…

Heavy Light

Beau Jennings

Via Bandcamp lees ik dat Beau Jennings al geruime tijd actief is binnen de muziek. Beau Jennings is afkomstig van Norman, wat ligt in de staat Oklahoma. Hij heeft daar samengewerkt met mensen als Sufjan Stevens, Richard Swift en Bradley Beesley. Hij heeft podia gedeeld met Dwight Yoakam, Robert Cray en John Moreland. Voordat de…

Tiny Fires

Jason Erie

De prijs van vooruitgang. ‘Poverty and progress go hand in hand. The filthy get richer’, zingt Jason op zijn nieuwste plaat. ‘Verneuk de massa, grijp de kassa’ is de wereld waarin wij leven. Een eeuwenoud, doch actueel, thema die je terugvindt in de teksten van Jason Erie. Veel mensen zitten muurvast, en die groep, waarbij…

All Is Quiet

Susan Cattaneo

Ik bevind mij in de gelukkige omstandigheid dat ik zo nu en dan een cd krijg toegestuurd die ik mogelijk niet zo snel op eigen initiatief zou hebben gekozen. Dat geldt ondertussen al lang niet meer voor de muziek van de uit Boston afkomstige Susan Cattaneo, aangezien bij mij bekend was dat ze bijzondere songs…

Set Sail

North Mississippi Allstars

Laat ik vooruitlopen op mijn eindconclusie door te stellen dat Set Sail niet hun beste album is. Eerlijk gezegd, de plaat is tamelijk tam. Toen ik aanvankelijk las wie hun diensten aan dit album hadden verleend, zat ik mij alvast te verheugen. Die opgebouwde verwachting wordt helaas niet ingelost. Sterker, ze schieten te kort, lijken…

Before It Breaks

Svante Sjöblom

Anderhalf jaar geleden schreef ik al over de muziek van Svante Sjöblom, en zijn samenwerking met het Deense trio Twang. Dat betrof een traditioneel uitgevoerd album, dat, op drie eigen nummers na, bestond uit covers. Before It Breaks is een album samengesteld uit twaalf zelfgeschreven nummers. Sjöbloms debuut verscheen in 2008, en vanwege zijn samenwerking…

River Fools & Mountain Saints

Ian Noe

Bij iedere nieuwe plaat is het leuk om er met open vizier in te stappen, en blind je oordeel te vormen over datgene wat je gevoel aangeeft. Bij Ian Noe was dat best moeilijk. Zijn EP en debuut Between the Country wisten enorm te imponeren, terwijl hij mij tijdens zijn optreden te Paradiso mij minder…

Every Seed We Plant

Alice Di Micele

In de openingssong tekent Alice Di Micele zorgvuldig uit wat zij verwacht van haar partner. Ze vraagt om haar liefde niet voor vanzelfsprekend te nemen, want zij geeft in ruil veel terug. Er is geen voorbehoud. Het zijn dit soort thema’s die je terugvindt op het album Every Seed We Plant. Wil je haar liefde,…

Cow Country

Jack Bottleneck​

De betrekkelijkheid ligt onder een vergrootglas. Ondanks de ellende in de wereld geniet ik van de mooie lentedagen. Vakantieperiode in aantocht. Vooruitzichten voor de korte termijn zijn voor mij rooskleurig. We lijken zelfs corona, vooralsnog althans, van ons te hebben afgeschud. Klap op de vuurpijl, ik ontving vandaag een promotioneel exemplaar van een album getiteld Cow…

Twilights

Jesper Lindell

Van alle albums die ik recentelijk beluisterd heb is dit de meest opgeruimde. Ik kan mij er iets bij voorstellen waar die gedachte vandaan komt. Jesper tuimelde in zijn jeugd, en ook in de afgelopen jaren, met regelmaat van succes naar een pas op de plaats situatie. Als kind kende hij voorspoed en tegenslag. Ook…