Unknown

Richard Buckner

Devotion + Doubt

Categorie:

door Rein van den Berg

21-11-2010

Tijdens het schrijven van mijn recensie voor de laatste Christian Kjellvander cd (The Rough and Rynge) kwam ik er niet onderuit. Een associatie met Richard Buckner is mijns inziens onvermijdelijk tijdens het beluisteren van Kjellvander. Stemmige muziek met een duistere ondertoon. Bij Kjellvander tref je weliswaar geen traditionele instrumentatie aan zoals je die vindt bij Bucker, de nadruk ligt meer op de elektronica. Het effect geeft wat mij betreft een vergelijkbaar resultaat. Deze laatste Kjellvander plaat spreekt me zeer aan, toch was het verlangen naar een nieuwe Buckner groter. Er gebeurt wel van alles: Digitale re-issues van oudere cds, een tripple box met live opnames, en hij schijnt met zijn label Merge te werken aan een nieuwe release. Vooralsnog is de meest recente van deze creatieve duizendpoot Meadow, en die dateert tenslotte alweer van 2006. Een schitterend project met die o zo herkenbare duistere ondertoon. Ik zal eerlijk zijn. Eigenlijk zag ik indertijd weinig brood in “The Hill” en heb mijn aankopen vanaf dat moment min of meer gestaakt. Het was juist Meadow die me hernieuwd deed beseffen hoe bijzonder deze artiest is. En ook Kjellvander deed me dat vandaag hernieuwd inzien. Heb dan ook per direct alsnog de Buckner albums The Hill en Dents & Shells aangekocht. Noem het een herwaardering. Ik zit dan weliswaar te wachten op nieuw Buckner materiaal, maar proef her en der dat deze twee ontbrekende Buckners na alle waarschijnlijkheid zich uitstekend zullen thuis voelen in mijn verzameling. Van zijn vroegste werk, zoals deze, het magische Devotion + Doubt, was ik al bezeten. En de ambitie om de Buckner catalogus te completeren ontstaat vandaag spontaan dankzij Kjellvanger. Ten aanzien van Devotion + Doubt kan ik heel kort zijn. Dit is een plaat om helemaal voor te gaan zitten. Iedereen het huis uit! Neem een lui stoel, ga heerlijk onderuit hangen. Pak een rustgevend drankje (Ed, steek er eentje op! Nee, Martin, geen drankje) en laat je meevoeren op de golven van de muziek. “Are you Shaking? Are you Sleeping? “