71d317lbmTL._SY355_

Richard Lindgren

Poets Drown in Lakes

Categorie:

door Rein van den Berg

03-06-2009

Soms ben ik qua muzikale voorkeur wel eens verbaasd, of teleurgesteld in een medestander ten aanzien van zijn (of haar) keus. Verbaasd waarom specifieke artiesten meer aandacht krijgen dan waarop ze (mijns inziens) recht hebben, en teleurgesteld dat juist hartgedreven artiesten zoals juist deze Richard Lindgren deze extra focus moeten ontberen. Nog niet zo lang geleden dat deze ontwapenende Zweed mijn wist te charmeren met zijn A Man You Can Hate. Nadat ik me geworpen had op eerder materiaal was ik overtuigd, dit is een zeer uniek en authentiek artiest. Een man waar we zeer zuinig op moeten zijn. Of hij in de persoonlijke omgang eveneens de klasse heeft die zijn muziek uitstraalt is mij vreemd, maar vaak liggen dergelijke lijnen dicht bij elkaar. De poëtische titel van deze live registratie verraadt andermaal dat Lindgren een onvervalste romanticus is. Een man die niet alleen het leven geniet met volle teugen, maar anderzijds ook zelf geconsumeerd wordt door zijn veeleisende levensstijl. Of men in zweden ontvankelijk is voor een karaktereigenschap als levensgenieter is mijn niet duidelijk, maar Lindgren lijkt me er eentje. Anderzijds schat ik hem ook in als een perfectionist (misschien een wat ongebruikelijke combinatie, maar toch), en hij zal daardoor niet alleen de lat hoog voor zichzelf leggen. Hij kent zijn klassiekers, want de covers van Tom Waits en Woody Guthrie sluiten naadloos aan op zijn eigen oeuvre. Poets Drown in Lakes is een uiting van een gedreven artiest, die zijn muziek spaarzaam heeft aangekleed. Is het niet solistisch dan wel ondersteund door een staande bas, dobro, mandoline en banjo. De opnames zijn gemaakt op 15 april van dit jaar in Malmo, en wat mij betreft alle hulde voor de kwaliteit en snelheid van deze release. De tracks zijn voornamelijk getrokken van Lindgren’s vorige albums, maar ook niet eerder op de plaat verschenen materiaal. Wanneer je liefhebber bent van rauw en ongepolijst, doch geromantiseerd delicaat werk, dan raad ik je aan deze man eens onder de loupe te nemen. Hij is het waard!