Enrico Rava-Joe Lovano-Roma

Enrico Rava/Joe Lovano

Roma

Categorie:

door Koos Gijsman

27-10-2019

Hoog in de Oostenrijkse Alpen werd ik halverwege de jaren zeventig betoverd door de klanken van de jazztrompet van Miles Davis. Het vormde het startschot voor mijn zoektocht naar albums van verwante musici die op dit instrument hun magie bedrijven. In mijn uitgebreide verzameling neemt Enrico Rava al vele jaren een vaste plaats in. Samen met zijn landgenoot Paolo Fresu houdt Rava de eer van de Italiaanse jazztrompettisten hoog.

Na eerdere minutieuze registraties van liveconcerten in Athene van Maria Farantouri & Charles Lloyd en Eleni Karaindrou is de  labeleigenaar Manfred Eicher van ECM in 2018 naar Rome getogen om het concert van Enrico Rava voor het nageslacht vast te leggen. Op de planken van het Auditorium Parco della Musica wordt de tachtigjarige Rava terzijde gestaan door de in 1952 in Cleveland, Ohio geboren instrumentalist Joe Lovano, een van de meest gelouterde saxofonisten die de jazzwereld rijk is. Voor de ritmische begeleiding op Roma is een transatlantisch trio verantwoordelijk dat bestaat uit pianist Giovanni Guidi, bassist Dezron Douglas en drummer Gerald Cleaver.

Het gezelschap verkeert in topvorm en voegt nieuw elan toe aan liedjes uit het repertoire van beide solisten. Vanaf het ruim een kwartier durende openingslied Interiors,dat we kennen van Rava’s album New York Days uit 2009, tot en met de ruim achttien minuten omvattende  afsluitende medley Drum Song/Spiritual/Over The Rainbow presenteren de musici een programma dat stijf staat van de instrumentale hoogstandjes. Hoogstandjes die gevat zijn in vijf uiterst onderhoudende liedjes met elk een minimale speelduur van rond de tien minuten. De catalogus van Enrico Rava voor het ECM label kende in 1975 een aanvang met het prachtalbum The Pilgrim And The Stars. Roma is een waardige aanvulling hierop.

Label:
ECM