514gz2C4jbL

Paul Cauthen

Room 41

Categorie:

door Rein van den Berg

22-09-2019

Zijn album My Gospel verscheen in 2016. Een knappe debuutplaat, dat zondermeer, echter het verried voor mij nog niet het potentieel dat Paul Cauthen in huis blijkt te hebben. Zijn Have Mercy EP bleek al een verdere ontwikkeling te bevatten. Room 41 breekt de tent af! De heilige geest brandt van binnen, zingt hij op Room 41. De duvel is uit de doos, grenzen worden ogenschijnlijk achteloos terzijde geschoven. Hoe overtuigd Paul van zichzelf als artiest is bleek afgelopen zaterdag te Paradiso, waar hij de avond afsloot met een sensationeel optreden.

Alles wat hij, en zijn band, opriep vind je terug op dit album; Room 41. Paul Cauthen smeedt aanstekelijk uitgevoerde songs aan minstens zulke aansprekende thema’s. Paul ruikt zijn succes, en trekt alles uit de kast. We were born survivors! Geen voorbehoud of plan B, Paul en zijn productionele kompanen gaan ervoor. Vlotte dance beats, pakkende riffs, uitgevoerd door een ijzersterke band, geven de songs extra allure. De eigenzinnige frontman is zelf onmiskenbaar middelpunt, laat daar over geen twijfel bestaan. Een berekend uitgevoerde stap die traditionele country van een nieuwe dimensie voorziet.

In Meet the real Big Velvet introduceert Paul Cauthen zichzelf, en zijn baritonstem. Big Velvet, zijn bijnaam, vanwege zijn overdonderde stemgeluid. De songs werden geschreven in het Belmont Hotel te Dallas, Texas. Een aantal schreef hij alleen, de meeste met andere musici samen. Artiesten die hun sporen in de eigentijdse Americana verdiend hebben.

Het album Room 41 is weliswaar gekoppeld aan Paul Cauthen, maar een vracht aan ervaren mensen was behulpzaam achter de coulissen. Het resultaat is niets anders dan een uiterst genietbare plaat geworden. Zoals een frisdrankfabrikant het ooit omschreef: Een tikkeltje vreemd, maar wel lekker. Gedurfd, alleszins aaibaar, maar bovenal pakkend. Ik vermoed dat countrymuziek er een nieuw fenomeen bij heeft.

Label:
Lightning Rod Records


Releasedatum:
06/09/2019