61uTuOy2+jL._AC_SL1200_ malin-jg

Jesse Malin

Sad and Beautiful World

Categorie:

door Rein van den Berg

03-12-2021

Ik heb mij voorheen nooit nadrukkelijk aangetrokken gevoeld tot de muziek van Jesse Malin. Evenmin associeer ik hem met New York. Toch weet zijn openingssong, Greener Pastures, mij meteen te pakken, en maakt hij daarmee een aantrekkelijk opstap naar het album Sad and Beautiful World. Dit album is voor hen die de boel bij elkaar hebben geraapt, en schoonheid wisten te vinden in de chaos. Het is Jesse’s antwoord op de pandemie die de wereld in zijn greep hield, en heeft.

Om met mijn eerste opmerking te beginnen: ik denk dat ik een duidelijke windrichting mis in de muziek van Jesse Malin. Ik heb moeite hem te plaatsen. Moeite hem te kaderen. Het is geen vette rock, zoals ik die bijvoorbeeld wel hoor bij iemand als Elliott Murphy, en ik zou hem ook niet willen rangschikken als americana. Ordinaire pop dan? Wellicht.

Echter, wanneer je er meer voor gaat zitten blijkt Sad and Beautiful World zeer zeker een mooi luisterrijk album te zijn, vol met goed uitgewerkte ideeën. En dik uur muziek met verschillende knappe songs. Het is wat het is. Malin is gemotiveerd, dat hoor je. Regelmatig lekker uptempo bovendien. In The Way We Used to Roll doet hij mij beetje aan The Stones denken. Ik vergelijk hem ook ietwat met de zeer door mij gewaardeerde Jerry Leger, maar dan meer gezoet. Ook een knipoog naar Ryan Adams valt niet te ontkennen. Anderzijds: het is alweer twintig jaar geleden dat Adams betrokken was bij Malins album The Fine Art of Self-Destruction.

In het jaar 2021 zijn voldoende interessante albums uitgebracht, en uitgesproken euforisch raak ik niet van Jesse Malins wereld anno nu. Ik blijf hinken op mijn eerste gedachte. Mooi, met een klein “maar-tje”. Gooide hij de lont maar vaker in het kruitvat zoals bij Dance With The System. Muzikaal blijft hij veelal netjes binnen de lijntjes. Mogelijk ontdek je meer venijn in de teksten, want het had voor mij iets meer spannend gemogen. Iets meer state of the art had de boel opgekrikt. Het is alsof Malin een act opvoert in plaats van dat het uit zijn tenen komt.

Label: Wicked Cool Records


Releasedatum: 19/11/2021