9200000115884845

Sam Baker

Horses and Stars

Categorie:

door Rein van den Berg

29-06-2019

Onlangs wilde de vriendin van mijn zoon het tijdstip van zijn geboorte weten. Gek genoeg, wist ik tijdstippen van beide andere jongens te herinneren, maar die van hem niet. In een kraamboekje had mijn vrouw gedetailleerd allerlei momenten vastgelegd. Van hoe de kruiken geplaatst moesten worden tot het loslaten van de navelstreng. Basale feiten had ze opgeschreven over zijn eerste levensfase, zoals jonge moeders dat ongetwijfeld vaker doen. Ik had ze nooit eerder gelezen, maar haar, veelal liefdevolle zinnetjes, raakten mij enorm. Dingen die ik vergeten was, of mij nooit mee bezig had gehouden kon ik nu zo nalezen. Sam Baker heeft een vergelijkbaar effect op mij. Hij weet zijn teksten terug te brengen tot de essentie. Hij geeft lessen in de tevredenheid, en om die momenten, die zo vanzelfsprekend lijken, te koesteren. We kennen uiteraard allemaal het verhaal van de bomaanslag die Sam overleefde. Een “les” waarvan we allemaal hopen dat zoiets een ieder bespaard blijft. Sam leert ons om geluk te halen uit dingen die zo vanzelfsprekend lijken, maar helaas, niet voor iedereen zijn weggelegd. Everyone is at the Mercy of Another Man’s Dream is zijn gevleugelde uitspraak. Geluk hangt aan een zijden draadje. Koester en pak die momenten. Ik heb al Sam Baker’s cd’s. Iedere keer wist/weet hij mij opnieuw te fascineren. Na zijn debuut verdween wellicht enigszins het element van verrassing, maar hoe iedere maal zijn muziek tot de essentie weet te gaan blijft voor mij bewonderenswaardig. Ook dit keer. Het is een live album en ik had verwacht dat hij zijn nummers aan elkaar zou lijmen met gesproken woord. Niets! Hij laat de muziek zijn werk doen. Horses and Stars werd live opgenomen op 20 juli 2018 te Buffalo in de Staat new York. Sam vertelt zijn verhaal sinds zijn debuut Mercy in 2004, en deze live uitvoering laat horen dat Sam nog steeds een over een enorme zeggingskracht beschikt. Een zeggingskracht die zich tevens openbaart in zijn schilderijen. Horses and Stars sinds vorige week verkrijgbaar bij Sandra en Luciano, en live is Sam er volgend jaar januari weer.