Sam-Doores-Sam-Doores

Sam Doores

Sam Doores

Categorie:

door Rein van den Berg

18-03-2020

Het laat zich niet ontkennen, vanaf het moment dat ik de hoesafbeelding van Sam Doores debuut zag was ik nieuwsgierig. Een surrealistisch hoesje dat verwachtingen schept, terwijl ik geen flauw benul had in welke richting ik mocht denken. Blij dat ik eindelijk eerste indrukken mocht opdoen en vervolgens lekker luisteren, en het is een bijzonder interessant album geworden. Ergens is het basale muziek, maar tegelijkertijd schiet het alle kanten op.

De muziek is enerzijds geworteld in traditionele folkmuziek, maar anderzijds in Sam niet bang zijn luisteraars te ontregelen. Zijn soms onvaste pianospel, het verdronken orgeltje, en ook de blazers zijn zowel harmonieus als dissonant te noemen. Associaties naar Latijns-Amerika doemen op, evenals de gedachte aan Van Dyke Parks. Eerste beluistering verwarde mij enigszins, maar naarmate de plaat vaker speelt beklijven de nummers per luisterbeurt. Ongetwijfeld heeft de producent met de klinkende naam Anders “Ormen” Christopherson zijn inbreng laten gelden. Muziek werd overwegend openomen te Berlijn en werd later afgerond in de Mashed Potato Studios te New Orleans, naast opnames die tot stand kwamen in Nashville Tennessee.

Nou kenden we Sam van The Deslondes en hun gelijknamig getitelde plaat uit 2015. Terwijl anderen hem wellicht eerder zullen linken aan Hurray for the Riff Raff. Dit is Sam Doores anno nu, ook al kwam deze muziek over een periode van jaren tot stand. Eerste beluistering zal wellicht ietwat verwarren, maar ik vermoed dat velen hem na een paar draaibeurtjes zullen gaan koesteren. Zoals dat wel vaker het geval is bij klassemuziek. Soms waan je je in Mexico, soms in New Orleans, en soms ga je gevoelsmatig terug in de tijd. Geniet er domweg van!Releasedatum:
13/03/2020