IMG_5316-bs-jg500

Bob Stark

Sculpted Pieces of Love

Categorie:

door Rein van den Berg

07-05-2022

Ik ben een enorme liefhebber van het oeuvre van Bob Stark. Zijn vorige, Storefront Photograph, verscheen in 2015. Commercieel gezien deed dit album weinig tot niets, maar aan de kwaliteit van zijn materiaal ligt het, wat mij betreft, geenszins. Sculpted Pieces of Love is de achtste plaat van de uit Canada afkomstige Stark. Hij gaat gewoon verder waar hij gebleven was, alsof de jaren geen grip op hem hebben. Ze hebben hem enkel gerijpt. Nothing comes easy zingt hij op zijn nieuwste plaat. Aan promotionele ondersteuning doet Bob weinig meer. Daar is hij eerlijk gezegd een beetje klaar mee. Er geld aan verdienen zou mooi zijn, maar daar rekent hij niet op. Een stuk erkenning is hem liever.

De basis van zijn muziek zou je folk-georiënteerd kunnen noemen, terwijl hij al jaren dit fundament verder op geheel eigen wijze uitbouwde. Zijn carrière begon eind zestiger jaren vanuit Ottawa. Zijn liedjes laten zich voorzichtig vergelijken met die van artiesten als Gordon Lightfoot, Jesse Winchester of Jackson Browne. Bob maakt nog steeds relevante muziek, echter het succes wist hem slechts matig te omarmen. Ook op zijn nieuwste is het wederom volop genieten. Kabbelende deuntjes waar ik met plezier naar luister, en stilletjes van geniet. Muziek niet op aangename wijze op de rem trapt!

Hij opent dit album met I’ll Never Be the Same Man. Gedeeltelijk verzonnen, gedeeltelijk gebaseerd op eigen ondervinding. Geen geneuzel, maar opgeruimd en relativerend. I Can’t Be Sure is geïnspireerd op Jesse Winchester. Het gefantaseerde vervolg op Yankee Lady noemt Bob het zelf. Het nummer In a Perfect World speelt zich af in Parijs anno 1975, terwijl het nummer ontstond na de terroristische aanslag op poptempel Bataclan.(november 2015). Patterson Creek Bridge werd geschreven met overzeese soldaten in gedachten, en hun families aan het thuisfront. Nummers over liefde, hoop en de noodzaak om te veranderen.

Een homepage of Bandcamp-pagina ga je niet vinden. Zijn aanbod stond voorheen bij CD-Baby. Ben je geïnteresseerd in zijn muziek, reik dan uit naar zijn email bobbybulgemusic@gmail.com of, wanneer je zoekt naar eerdere cd’s, zoek via Google met de juiste trefwoorden en je komt bij aankoopportalen als Amazon, Ebay of Discogs. Cassettebandjes van Bob zijn ooit aangetroffen in een uitverkoopbak te Thailand. Dus er liggen mogelijkheden!

Bob bekijkt de wereld met een optimistische blik, en de wijze waarop hij Nietsche aanhaalt getuigt daar tevens van: “Without music, life would be a mistake”.Releasedatum:
25/04/2022