kurt-elling-secrets-are-the-best-stories

Kurt Elling

Secrets Are The Best Stories

Categorie:

door Ed Muitjens

23-05-2020

Kurt Elling wordt alom beschouwd als één van de beste jazzvocalisten van de laatste twintig jaar. De uit Chicago afkomstige zanger met warme baritonstem is zwaar beïnvloed door Mark Murphy, maar ook de invloed van een Frank Sinatra is af en toe duidelijk hoorbaar. Daarentegen heeft op zijn beurt Gregory Porter goed naar Elling geluisterd, maar daar waar Porter de meer toegankelijke kant kiest deinst Elling niet terug voor het avontuur en kruipt met regelmaat diep in de poriën van de jazz. Zijn oeuvre is van een constant hoog niveau al is het prachtige Nightmoves uit 2007 zijn voorlopig hoogtepunt.

Secrets Are The Best Stories heeft hij gemaakt met de Panamese pianist en sociaal activist Danilo Perez. Deze begeleidt Elling op basis van improvisatie op muziek van onder meer Jaco Pastorius, Wayne Shorter en muziek van Perez zelf. De basis van drums, bas en piano wordt af en toe aangevuld met saxofoon en/of gitaar. De intrigerende titel van het album verwijst naar het feit dat de waarheid tegenwoordig nog wel eens verstoppertje speelt en moet concurreren met alternatieve, leugenachtige versies.

Alle hedendaagse thema’s neemt Elling onder de loep: mensenrechten, klimaatverandering en immigratie. In Song Of The Rio Grande wordt eerst de liefde voor de rivier bezongen ,hetgeen overgaat in pure schaamte. “America, you’ve lost your heart and it’s no excuse just being scared or blind” zingt hij terwijl Perez toepasselijke dissonante pianoklanken speelt. Hij verwoordt het medelijden voor de mensen die moeten lijden en tegelijkertijd de harde werkelijkheid over hoe zijn land wordt bestuurd. Het is de zoveelste muzikale rechtse directe op de kaak van Trump. Hoewel enkele prachtige ballades en uitstapjes naar Midden-Amerika is Secrets Are The Best Stories zeker niet altijd even toegankelijk, maar voor hen die hun tanden nog willen zetten in een muzikaal kunststukje loont het absoluut de moeite.