Print B_W500

Malcolm MacWatt

Settler

Categorie:

door Rein van den Berg

26-11-2021

Verrassend! Waarom verrassend? Ik ben tegenwoordig een beetje lui waar het initiatief nemen betreft. Eerlijk gezegd ben ik gestopt actief naar muziek te zoeken. Ik wacht wat zoal wordt aangedragen vanuit de promotionele hoek, en blijf daarnaast achter voor mij bekende artiesten aanlopen (puur uit waardering voor wat ze doen). Malcom MacWatt behoort tot de eerste categorie, en blijkt al een redelijke naam te hebben gemaakt, naar wat ik lees.  Evengoed was ik niet bekend met zijn werk (sorry, Malcolm!). Vooral met zijn EP van vorig jaar, SKAIL, heeft hij zich in de markt weten te zetten. Het werd de aanloop naar zijn officiële debuut. Settler is niets anders geworden dan een pure americana/roots-plaat. Eentje waarmee hij laat horen te zijn gegroeid sinds SKAIL. De karakteristieke klanken van vroege Europese settlers, die naar Amerika of Canada trokken, hoor je terug op Settler. Muziek over gevoelens van heimwee, naast de strijd van doorzetters die hun toekomst in het onbekende hadden gestort. Jonge mannen, en vrouwen, die hun heil elders wisten te vinden. Malcolm MacWatt pakt de karakteristieke muziek die deze settlers meenamen bij de oren, en weet door zijn manier van musiceren je inlevingsvermogen op te rekken.

Het album Settler kwam voor mij uit het niets, wist echter meteen, na een paar luisterbeurten, een geweldige indruk te maken. Geïnspireerd, gedreven, net als bij die eerste settlers, is er bij Malcolm de wens om zijn muzikale ideeën ten uitvoering te brengen. Malcolm staat er niet alleen voor, maar ik voel aan mijn water dat hij de drijvende kracht was binnen dit project. Altijd fijn wanneer je een project kan uitvoeren met de hulp van een paar vrienden. Hij vond voor de songs op Settler de bereidwilligheid van Gretchen Peters, Eliza Carthy, Laura Cantrell, Kris Drever en Jaimee Harris.

Het geeft extra glans en vocale afwisseling, terwijl zonder hun bijdragen ongetwijfeld ook een sterk album was gebleven. Settler kent wat dat betreft de zogenaamde plusfactor. Tien nummers in totaal. De elfde track is een sfeervolle verbale toelichting van Malcolm over de totstandkoming van deze nummers. Hij verschaft achtergrond, zodat de songs op Settler nog meer tot leven komen. Muziek die enerzijds teruggrijpt in de tijd, anderzijds nog steeds relevant blijkt. Bij eeuwenoude wortels kun je spreken van een gerijpt stukje muziek. En dat hoor je.

Label: Need To Know Music


Releasedatum: 26/11/2021