Ben-De-La-Cour-Shadowland-

Ben de la Cour

Shadow Land

Categorie:

door Rein van den Berg

26-03-2021

Ben de la Cour is afkomstig uit Nashville, Tennessee. Zijn eerste twee albums zijn aan mij voorbijgegaan. Je kunt ze beluisteren op zijn Bandcamp-pagina, en wellicht vind je nog een fysiek exemplaar wanneer je internet afstruint. Alleen zijn vorige, The High Cost of Living Strange, ken ik, en bleek zeer interessant. Becky Warren is aanwezig op dat album, ze verzorgt achtergrondvocalen.

Shadow Land, zijn nieuwste, laat zich aanhoren als een ontwikkeling op zijn vorige plaat. Meer divers, meer doorleefd. De plaat is doordrenkt van zuidelijke swampy blues, maar werd opgenomen in het koude Canadese Winnipeg onder auspiciën van producer Scott Nolan. Het album heeft rustige doordachte nummers als The Last Change Farm, maar deze worden afgewisseld met meer stevig uitgevoerde songs. God’s Only Son opent lekker vlot en losjes en laat terloops een referentie aan Ennio Morricone horen. Ook qua teksten is Ben de la Cour goed in de weer. Amazing Grace (Slight Return) is een verhalende song voorzien van een snik, en wie weet, aan het eind een traan. Gedragen door piano en cello voorzien van drama eindigt het verhaal en komen we terecht bij het titelnummer Shadow Land. Basin Lounge pakt daarna stevig door. Opent als iets wat zo van Status Quo had kunnen zijn, maar ontwikkelt zich onmiskenbaar als een serieuze ode aan the killer, Jerry Lee Lewis.

Gevarieerd plaatje. Veelal live opgenomen, inclusief de vocalen. Ik veronderstel dat het goed klikte tussen Ben, Scott en de overige musici, want de uitvoeringen laten zowel een geoliede als plezierige indruk achter. Tegen het eind wordt nog voorzichtig een bruggetje gemaakt naar Nick Cave in het stompende Harmless Indian Medicine Blues. Het laat je in elk geval horen hoe lenig de stem van de la Cour is. Terwijl de geest van Cave nog aanwezig is, sluit Valley of the Moon geruststellend af.

Aanvankelijk verscheen het album in mei 2020, en het lijkt erop dat de Europese release, vanwege Corona, april 2021 is geworden. Het album laat ben de la Cour horen als een interessante vertolker van muziek die thuishoort binnen het genre americana.

Label:
Flour Sack Cape Records


Releasedatum:
09/04/2021

Under a Wasted Moon

The High Cost of Living Strange