Shelagh McDonald

Shelagh McDonald

Let No Man Steal Your Thyme

Categorie:

door Ed Muitjens

03-10-2020

Kun je zomaar in het niets verdwijnen? Je onderdompelen in vergetelheid? Onvindbaar zijn en blijven? In de huidige wereld van “Big Brother” lijkt dat een schier onmogelijke opgave, maar toen het broertje begin jaren ’70 nog een dreumes was bleek dat heel goed te kunnen. Dat heeft de in Edinburg geboren Shelagh McDonald wel bewezen. Op tweeëntwintigjarige leeftijd debuteerde deze folkzangeres in 1970 met “Album“, een jaar later gevolgd door “Stargazer“. De pers was laaiend enthousiast en ze werd gebombardeerd als de evenknie van Sandy Denny.

Maar die wereld van aandacht en druk kan averechts werken. Tijdens de opnamen van haar derde plaat verdween deze jonge twintiger plotseling van het toneel. En ze verdween goed. Niemand wist waar ze was, niemand wist wat ze deed. Op enig moment ging het gerucht dat ze drie bekroonde kinderboeken had geschreven. Het bleek niet waar te zijn. Het gerucht ging dat ze naar Canada was geëmigreerd. Het bleek ook niet waar te zijn. Geen spoor meer, niets. Alleen die twee albums en een intrigerend verhaal. Dat is wat overbleef.

De heruitgaven van beide albums aan het eind van de vorige eeuw brachten haar werk opnieuw onder de aandacht. Het leidde uiteindelijk tot de fraaie uitgave “Let No Man Steal Your Thyme” in 2005, die ik deze week weer eens op de laser legde.

Als je het boekwerkje leest dan proef je meteen die zoektocht. Het giswerk. En je hoort een zingende engel, want verdorie, wat heeft of had deze vrouw een fijne stem. Misschien is het wel typische herfstmuziek. Als die al bestaat. Feit is dat deze uitgave in meer dan één opzicht belangrijk is geweest. Krantenartikelen werden geschreven. Via een artikel in The Independent verscheen een soortgelijk artikel in The Scottish Daily Mail. En zowaar, Shelagh McDonald las het. Ze nam contact op en stemde toe in een interview. Geen tipje van de sluier, maar het complete verhaal.

De oorzaak van haar verdwijning was de geestveranderende drug LSD die leidde tot een veranderend leven. Een hallucinerende ‘bad trip’ liet haar volslagen paranoia achter en ruïneerde haar stem. Tijdens haar teruggetrokken leven bij haar ouders in Edinburgh ontmoette ze een boekenverkoper en leefde met hem een zeer teruggetrokken nomadenbestaan. Ze trokken van huis naar huis en, uiteindelijk, van tent naar tent. In 2005 gaf ze aan dat ze weer beter bij stem was. In 2013 heeft ze, in eigen beheer, zelfs een nieuw album opgenomen, “Parnassus Revisted”. Ik ken het niet. En misschien wil ik het ook wel niet kennen. Soms wil je graag vasthouden aan een intrigerend verhaal en muziek die daar perfect bij past. De 2cd “Let No Man Steal Your Thyme“, waarop al haar oude opnamen inclusief restmateriaal zijn verzameld, voldoet daar volledig aan.