img_4214-600

The Danberrys

Shine

Categorie:

door Rein van den Berg

20-04-2020

De recensies die ik schrijf zijn amper serieus te noemen. Ik schijf primair vanuit het middenrif. Probeer er niet te veel bij stil te staan, gewoon in the blind gaan en luisteren, iedere keer opnieuw, en je daarbij afvragen doet dit iets met mij? Iets zeggen over Shine schoot bijna in de verdrukking. Niet omdat deze plaat mij niet bevalt, maar omdat ik in een luxepositie verkeer. Andere plaatjes dringen minstens zo gretig om nader gehoord te worden. Cd van ene Ben Kunder bevalt mij alvast erg goed, en ook het laatste album van Bart Budwig wil ik nogmaals beluisteren, evenals die van Lucinda Williams. Alles tegelijk gaat helaas niet dus duw ik Jason Isbell, The Dream Syndicate en Laura Marling nog iets verder naar voren.

The Danberrys zijn Ben DeBerry en Dorothy Daniel. Qua klankkleur doet Dorothy mij denken aan Karen Bergquist, zangeres van Over the Rhine. De muzikale inkleuring kent vergelijkbare overeenkomsten, mogelijk dat the Danberrys net een fractie meer rauw zijn. Twaalf door het echtpaar geschreven songs haalden dit album. Twee daarvan kwamen tot stand tijdens hun tour door Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland met Blue Grass muzikant Jon Weisberger.

Nadat de basis van de nummers gestalte hadden gekregen werd producent annex drummer Marco Giovino bij het project betrokken en werd Shine verder aangekleed. De eerste single die van dit album vrijviel was Mountain. Een leuke stimulerende song met gastvocalen van Darrell Scott, terwijl Duke Levin zijn talent als gitarist en mandolinespeler ter beschikking heeft gesteld. Hun album Give and Receive uit 2016 was met stille trom aan mij voorbijgetrokken. Het is niet anders. Niet alles kun je volgen. Echter wanneer je net als ik probeert selectief te zoeken binnen de vloedgolf aan muziek die over ons wordt uitgestrooid, vis dan deze van The Danberrys er voor de aardigheid tussen uit. Shine schijnt, schittert, en is gemaakt met alle eerlijke intenties. Niet wereldschokkend, maar gewoon een erg lekker in het gehoor liggend plaatje.

Label:
Singular Recordings


Releasedatum:
08/05/2020