61vGWw851+L._SS500_

Julie & Andreas

Sildring

Categorie:

door Hans Jansen

06-07-2021

De tijden waarin de harp met name werd ingezet als feeëriek klinkend instrument zijn voorbij. Denk bijvoorbeeld aan Remi van Kesteren en Lavinia Meijer, artiesten welke geheel op eigen kracht een muzikaal pad voor zichzelf baanden. Op het onlangs verschenen album Sildring van het duo Julie & Andreas is de versmelting van de, op het eerste gehoor onwaarschijnlijke, combinatie van harp en bandoneon te beluisteren.

Beiden studeerden aan Codarts, hogeschool voor muziek, in Rotterdam en debuteerden vorig jaar met het album With the Sky in Our Hands. Het duo is afkomstig van het eiland Sula, gelegen voor de Noorse kust. Broer en zus presenteren met Sildring het eerste deel van een nog dit jaar te completeren trilogie onder de titel Ene (verenigen). Het is in zijn geheel te beschouwen als een eerbetoon aan alle kustbewoners, waarbij de ervaringen van hun grootouders als bron van inspiratie dienstdeed.

Het album is opgenomen in een houten kapel, broer en zus verhalen over hen die naar zee gingen en daarvan niet terugkeerden. De zee geeft en neemt. Het album roept verschillende emoties op en laveert tussen hartverscheurend verlies en verdriet, maar kent ook lichtere momenten van hoop. Zo verklanken beiden een ontmoeting van twee geliefden aan een idyllische kust. Harp en bandoneon raken veelal met elkaar verweven binnen aanvankelijk ingetogen maar even later gepassioneerd klinkende melodieën. De dreiging van de zee is echter nooit veraf, zoals in Iling.

Alvorens Julie’s harp centraal staat op Grotte brengen beiden Havstrom. Het stuk kent een meanderende opening waarbij de harp zich langzaam maar zeker bij de bandoneon voegt. Het mag zich samen met onder anderen titelstuk Sildring, verhalend over het weemoedige verlangen naar dat wat voorbij is, zondermeer tot de hoogtepunten van het album rekenen.

Met Sildring brengen Julie & Andreas een album gebaseerd op Scandinavische folk, Argentijnse tango en thema’s uit de klassieke muziek. Een album, hoewel bescheiden van omvang, fraai balancerend tussen licht en donker.

Label:
Psympha Records