a0949981843_10

Sunny War

Simple Syrup

Categorie:

door Rein van den Berg

21-04-2021

Sunny War (pseudoniem voor Lyndella Ward) heeft al een goede naam en bijbehorend oeuvre opgebouwd. Zelf ben ik ingestapt bij het album With The Sun. De pers was redelijk lyrisch, maar het duurde even voordat bij mij het kwartje viel. De sound van dat album was op zijn zacht gezegd intrigerend te noemen, maar wist mij moeilijk te overtuigen, dusdanig dat ik diens opvolger, Shell of a Girl, aan mij voorbij heb laten gaan.

Gelukkig heeft Sunny wel degelijk iets te vertellen. Bij deze Simple Syrup accepteerde ik de muziek aanzienlijk vlotter. Ik was snel verkocht, nadat ik een aantal audiofragmenten had beluisterd via haar Bandcamp-pagina. Ik ervaar haar muziek als een soort eigentijdse blues. Ze vertelt een verhaal, niet enkel vanwege de teksten, maar ook de wijze waarop Sunny haar gitaar bespeelt lijkt als het ware een verhaal met zich mee te dragen. Het voortkabbelende getokkel fascineert, en ze doet mij daarmee tevens denken aan de onconventionele stijl die Afrikaanse gitaristen, afkomstig uit Mali of Senegal, beoefenen. Ik lees dat ze dezelfde speelstijl hanteert als mensen die banjo spelen. Daarnaast weet het overige, doorgaans subtiel aangebrachte, instrumentarium mij te imponeren. De interactie tussen de musici is zo open en vrij mogelijk gehouden.

Zo simpel als gesuggereerd blijkt dit siroopje nu dan ook weer niet. Veelal centraal staat de zang van Sunny, en haar gitaar, maar ook het sonore geluid van bas, en vooral de cello completeren fijnzinnig het gehele muzikale plaatje. Gevarieerde thema’s. Van werkloosheid tot vriendschap, verliefdheid, of ongelijkheid in de samenleving worden afwisselend voorgeschoteld. Ze overtuigt oprecht in haar voordracht. Ze komt mij voor als een bijzondere persoonlijkheid, en haar songs stralen diezelfde diepte en eerlijkheid uit. Ik lees dat ze afkomstig is uit Los Angeles, California. Haar achtergrond is mij onbekend, maar het zou mij niet verbazen wanneer ze gevormd is door het leven zelf. Zoals zij haar muziek uitvoert leer je niet op een school. Ook opmerkelijk dat zij haar weg wist te vinden door een stijl te beoefenen die teruggrijpt op traditionele muziek, of je die nu folk of blues noemt. Er lijkt geen ruimte voor onbenulligheden. Sunny War beperkt zich tot de feiten, en die willen wel eens wat rauwer te zijn. Interessante dame.

Label:
Henhouse Music


Releasedatum:
26/03/2021