solar-powered-too-d

Rick Fines

Solar Powered Too

Categorie:

door Rein van den Berg

07-01-2021

Rick Fines draait al jaren mee in de muziekbusiness van Canada, en heeft al diverse albums op zijn naam staan, zowel solo als in samenwerking met anderen. Evengoed kende ik hem niet. Het album Solar Powered Too werd mij getipt door een bevriende Canadese muziekliefhebber. Aanvankelijk was deze plaat bedoeld als een intiem album met enkel zang en gitaar, maar gaandeweg vond hij mensen die hem muzikaal bijsprongen, zodat Solar Powered Too aanzienlijk meer body heeft gekregen dan beoogd. Een gevarieerd album dat mij qua uitvoerend repertoire op momenten deed denken aan de muziek van Jim Byrnes. Deze americanavariant is behoorlijk verwant met de blues. Luister ter illustratie naar Worry Will be the Death of Me, het bevat alle ingrediënten van een zompige klassieke Mississippiblues-song. Zowel de weldadig klinkende steelgitaar als mondharmonica (Roly Platt) spreken boekdelen. In de tekst deelt Fines zijn sombere gedachten. Helaas zijn ze herkenbaar voor ons allemaal. Stemmige muziek, een gevoelig nummer als Dark Days komt zeker aan.

Dark days descend on me
Trouble’s all I can see
Blue skies have opened wide to show the bitter truth inside
Dark days descend on me

Elf zelfgeschreven nummers aangevuld met een prachtig kleingehouden nummer van Jesse Winchester. That’s What Makes You Strong sluit qua sfeer uitstekend aan bij Ricks eigen muziek. Of je nu luistert naar Scared to Dance of Live Forever, prachtige nummers allemaal. Muziek waarbij het lijkt of de artiest wil zeggen dat ook al is ons bestaan niet altijd perfect, blijf openstaan voor de lichtpuntjes. Zij bieden perspectief.

Traditionele muziek uit Canada is over het algemeen de moeite, en dat laatste album van Rick Fines is geen uitzondering. Een album dat aan kracht wint na iedere draaibeurt. Solar Powered Too wist mij dusdanig te imponeren dat ik naar meerder albums op zoek ben gegaan. Ik vond een gaaf exemplaar van Out of the Living Room, één van zijn vroege albums (1998). Ik kijk er naar uit, temeer omdat Willie P. Bennett er mandoline op meespeelt.

Label: RAF Records


Releasedatum: 02/10/2020