Ted-Russell-Kamp-Solitaire-album

Ted Russell Kamp

Solitaire

Categorie:

door Rein van den Berg

24-04-2021

Het laat zich niet ontkennen, Ted Russell Kamp heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Naast zijn eigen carrière heeft hij werkzaamheden verricht voor diverse artiesten. Hij was maar liefst vijftien jaar bassist voor Shooter Jennings. Solitaire, zijn nieuwste album, wordt alweer zijn dertiende soloplaat. Steady Teddy blijft actief!

Zelf heb ik Teds muziek relatief laat leren waarderen. Zijn Down in the Den (2020) was niets anders dan een zeer complete plaat. Dat Solitaire zo vlot verschijnt na dat succes verbaaasde mij dan ook enigszins, maar hij stelt geenszins teleur. Ted neemt wederom het leeuwendeel van de instrumenten voor zijn rekening. Op een enkel nummer na schreef TRK de songs samen met anderen, zoals bijvoorbeeld Shane Alexander en Ed Jurdi, aanwezig in een nummer dat hij samen met hen schreef. Ondanks die diversiteit aan artiesten waarmee Ted deze liedjes maakte is het eindresultaat behoorlijk coherent te noemen. Anderzijds misschien niet iets om je over te verbazen, want TRK houdt als producent de lijntjes strak in handen. Ondermaatse composities heb ik niet kunnen ontdekken. De veertien nieuwe songs zijn stuk voor stuk ambachtelijk te noemen. Conventioneel uitgevoerde, doch uitermate luisterwaardige, liedjes met kop en staart.

Muziek die een fijne stemming weet te bewerkstelligen. Birds That Sing at Dawn spreekt mij zelf enorm aan, vooral de combinatie. Luisteren naar vogeltjes in de ochtend, terwijl TRK, volgens het nummer, van een glas whisky nipt. Zelf moest ik mijn fantasie oprekken met deze constatering, maar kan hier op zich prima mee uit de voeten. Wil je kunnen meegaan in het nummer The Way Back Home Is the Hardest Road to Find dan zul je er toch even voor moeten gaan zitten. Zelf ben ik altijd blij wanneer ik weer richting huis ga.

Solitaire is net als zijn voorganger, een plaat waarop weinig tot niets valt aan te merken. TRK heeft wederom zijn stinkende best gedaan om zijn publiek te onderhouden. Ongetwijfeld heeft hij vooral zijn best gedaan voor zijn moeder, aangezien het album is opgedragen ter herinnering aan haar. Liefhebbers van Ted Russell Kamp gaan tevreden zijn. ‘Alcohol please give me wings,‘ zingt TRK in The Spark. Als de drank hem maar niet te veel de illusie van succes geeft. Volgens mij lukt het prima zonder. Toch Steady Eddy?

Label:
Independent / Continental Record Services


Releasedatum:
07/05/2021

Down in the Den