a0578555896_10-500

Laura Marling

Song for Our Daughter

Categorie:

door Rein van den Berg

03-05-2020

Ik reken mijzelf als devoot aanhanger van Laura Marlings muziek, en dit, haar zevende, album behoort tot de sterkste uit de carrière van deze dertigjarige Britse artieste. Ik hou van haar innemende stijl, die ik als supervrouwelijk beschouw. Ben opnieuw verbaast hoe zij met ogenschijnlijk eenvoudige songs zo aansprekend kan zijn. De basis van haar werk durf ik nog steeds als folkgeoriënteerd te rangschikken, echter de songs worden uitgewerkt tot volstrekt eigentijds, modern zelfs, met een traditioneel tintje weliswaar.

De intieme setting brengt de muziek zeer dichtbij. Alsof ze ter plekke in je huiskamer wordt uitgevoerd. Subtiele akkoorden, een voorzichtig basloopje hier en daar, kale piano, snaar arrangement, en niet te vergeten Laura’s zang, ontwikkelen zich poer nummer tot een knap uitgewerkte song. Corona heeft de wereld in zijn greep en schoffelt een hele samenleving onderuit. Zelf behoor ik vooralsnog tot de gelukkigen. Mijn schade beperkt zich tot het niet kunnen bezoeken van een aantal concerten, en dat het geplande optreden van Laura, vanzelfsprekend, geannuleerd is gaat mij aan het hart.

Begin jaren zeventig kwam ik in aanraking met de muziek van Laura Nyro. Zelden dat ik sindsdien een zangeres hoorde die meer indruk op mij maakte dan zij. Voor mij was zij volstrekt uniek en eigen, terwijl ze anderzijds royaal invloeden had opgedaan binnen soul, jazz en folk. Iets vergelijkbaars ervaar ik bij Laura Marling. Ze doet, net als Nyro, haar eigen ding. Een megatalent dat zich niet uit het veld laat slaan of opjagen, maar primair luistert, zoals ik dat ervaar, naar die stem van binnenuit.

Bijna ongeloofwaardig hoe ze daarmee al zoveel prachtige albums heeft kunnen realiseren. Eerlijkheidshalve vermoed ik dat de samenwerking met Dom Monks en Ethan Johns niet verkeerd gekozen is. Net als Nyro lijdt Marlings muziek amper onder de tijdsgeest, wellicht juist omdat ze haar eigen kompas volgt.

Song for Our Daughter stond nog niet op de rol om uitgebracht te worden, echter aangezien Laura’s tourschema lam werd gelegd door het Coronavirus werd de releasedatum naar voren geschoven. Als downloadversie (om mee te beginnen), terwijl de fysieke producten (LP & CD) via de gebruikelijke kanalen later vanzelf volgen. Uiteraard zijn ze eveneens rechtstreeks bestelbaar via Mrs. Marling homepage.

Note by note
Blow by blow
Seeing it all laid out
I should have known

I don’t know what else to say
I think I’m doing fine
Trying to figure out
What I will do with all my time

Tell them anything you like
I’ll own up to what’s mine
Knowing thunder gives away
What lightning tries to hide