SFW40583_Cover_3000-1564016878-640x640

Laurie Anderson, Tenzin Choegyal, Jesse Paris Smith

Songs From The Bardo

Categorie:

door Koos Gijsman

04-11-2019

Als toegewijd volger van de vele trends tijdens mijn hippiejaren raak ik geïnteresseerd in de ragamuziek van de Indische sitarspeler Ravi Shankar, de boeken over het zenboeddhisme van de Japanse auteur Shunryu Suzuki en standaardwerken over het bewustzijn van schrijvers als Hermann Hesse en Aldous Huxley. Via auteur, lsd-goeroe en Harvarddocent Timothy Leary kom ik in aanraking met het Tibetaanse Dodenboek dat beschouwd wordt als een probaat middel voor de verheldering van de vaak verwarrende ervaringen van de psychedelische reiziger.

Groot was mijn enthousiasme toen ik vernam dat de veelzijdige Amerikaanse artiest Laurie Anderson een plaat had uitgebracht met dit Tibetaanse Dodenboek als thema. Bijgestaan door musici als Tenzin Choegyal en Jesse Paris Smith staat de weduwe van Lou Reed uitgebreid stil bij de vele fasen waar de stervende mens mee geconfronteerd wordt in de bardo, de wereld tussen leven en dood. Omdat Anderson boeiende muzikale omlijstingen heeft weten te maken voor uiteenlopende onderwerpen als haar hond Lolabelle in 2015 (Heart Of A Dog) en orkaan Sandy in 2018 (Landfall) ben ik benieuwd hoe zij dit Tibetaanse Dodenboek heeft verklankt.

Dat laatste nu valt mij eerlijk gezegd tegen. De vele gedeclameerde tekstregels krijgen een wel heel summiere instrumentale ondersteuning. Het incidentele vioolspel en de spaarzame ambientklanken vormen een te minimale decoratie om de aandacht langdurig vast te kunnen houden. Het vocale aspect op deze plaat voert daarvoor domweg te veel de boventoon. Het maakt de inhoud van deze plaat vrijwel uitsluitend interessant voor luisteraars met een grote belangstelling voor het boeddhisme. Voor muziekliefhebbers is dit album een al te kaal getoonzette aanvulling op de Andersonverzameling.

Label:
Smithsonian Folkways/ Music & Words


Releasedatum:
27/09/2019