61c048hUbWL._AC_SL1200_

Various Artists

Spell Songs II – Let the Light In

Categorie:

door Rein van den Berg

12-12-2021

Ongeveer anderhalf jaar geleden besteedde Ed Muitjens, in euforische bewoordingen, uitgebreid aandacht aan Spell Songs. Een muzikale bewerking naar het boek The Lost Words: A Spell Book van Jackie Morris (tekeningen) en Robert MacFarlane (auteur). Gezien de brede belangstelling worden we andermaal getrakteerd op een volgend deel geïnspireerd op Spell Songs. Auteurs en musici kwamen in april 2021 opnieuw bijeen, ditmaal in het Britse Lake District, omringd door de natuur van Coleridge en Southey. Langs de ramen van Greta Hall (opnames zelf werden gemaakt in Peter Gabriels Real World Studios) vlogen ijsvogels voorbij, alsof ze zich indirect vereenzelvigden met dit project.

De musici die deelnamen aan deel II zijn nagenoeg dezelfde als de vorige samenwerking met uitzondering van Kerry Andrew. Ed blies in zijn recensie allerminst te hoog van de toren, en andermaal gaven de musici volledig over aan de idyllische sfeer die dampt van The Lost Words, en het in 2020 verschenen The Lost Spells. Prachtige muzikale vertolkingen wederom van Karine Polwart, Julie Fowlis, Seckou Keita, Kris Dever, Rachel Newton, Beth Porter en Jim Molyneux. Specifiek in Engeland is het boek, maar ook deze muzikale toevoeging, overladen met enthousiaste kritieken. Het geheel sluit dan ook zo perfect aan bij mijn voorstelling van Engeland, terwijl tegelijkertijd de Kora van Seckou Keita daarbinnen zeer overtuigend blend.

Muziek waarvan de verbeeldingskracht, die aanvankelijk tot leven werd gewekt door MacFarlane’s tekst (‘When there is silence, the owl has arrived to take his share. In a fleeting moment, the mother has lost her chick. The Owl rejoices, but the mother mourns’) en van verder verdieping wordt voorzien door deze uitermate vaardige musici. Barn Owl krijgt een prachtige bewerking, maar die van Gorse is geenszins minder. Door de zang van Beth Porter moet ik terugdenken aan Desperate Straight, een lp van lang geleden, van Slapp Happy/Henry Cow met zang van Dagmar Krause.

Het mag duidelijk zijn dat met veel liefde is gewerkt en het blijkt dat de muziek zich niet beperkt tot het bijvoegen van traditionele elementen. Het is daardoor een zeer veelzijdig geheel geworden. Karine Polwart heeft in samenwerking met Dave Millihan al één van de mooiste albums van dit jaar gemaakt met haar album Still As Your Sleeping, en ook hier claimt ze haar aanwezigheid. Luister maar eens naar Moth.

En dan tenslotte de vormgeving, die is om van te smullen, en niet alleen vanwege de geaquarelleerde vosjes van Jackie Morris. Wanneer alle cd’s van een dergelijk artwork waren voorzien dan was de uitsluitend digitale versie er nooit gekomen. Aangezien de zon vroeger ondergaat en het buiten kouder wordt: blijf lekker binnen. Pak deze Spell Songs erbij, dan komt het licht vanzelf naar binnen. Muziek om die winterse avonden van opluistering te voorzien.

Label:
Folk by the Oak


Releasedatum:
10/12/2021

The Lost Worlds – Spell Songs

Still As Your Sleeping