a0245749042_10

Heath Cullen

Springtime in the Heart

Categorie:

door Rein van den Berg

15-04-2021

Het ligt eraan hoe je het bekijkt, maar iets als mosterd na de maaltijd bestaat niet waar het muziek betreft. Toegegeven, vorig jaar was dit album mij amper opgevallen. Zelfs de nadrukkelijk aanwezige sticker op de hoes, waaruit bleek dat Joe Henry deze Springtime in the Heart geproduceerd had, wist amper mijn interesse op te wekken. Nu, een jaar later, kwam het er eindelijk van, en blijkt dit album zeer de moeite waard. Bovendien, en dat zal de insider wellicht niet verbazen, blijkt de productie puntgaaf. Het album van deze Australiër werd in zijn geheel opgenomen at Lucy’s Meat Market in Los Angeles. Tien nummers, waarvan Heath er één schreef samen met Joe Henry. De afsluiter, Kill Switch, is afkomstig van T Bone Burnetts album The Criminal Under My Own Hat.

‘Is there a Heaven, is there a Hell? Is there a Truth to the Lies we tell?’ Qua stijl trekt Heath wisselend richting Tom Waits. Niet dat hij ideeën van hem pikt, maar de spannende instrumentale aankleding doet mij denken aan diens latere albums. The Shape Of Your Name ontpopt zich lekker lui. Weinig uptempo. Heath Cullen neemt de tijd, en verwacht wellicht dat de luisteraar iets vergelijkbaars doet.

Dat Springtime in the Heart bijna een jaar geleden verscheen mag de pret niet drukken. Toen was bij mij niet meteen behoefte om überhaupt te luisteren. Ben nu blij dat Springtime in the Heart alsnog voorbijkwam, want het is simpelweg een heerlijke luisterplaat. Uitstekende verhalende nummers, met een aantal uitschieters, die het verdienen om beluisterd te worden. Het titelnummer is enorm tot de verbeelding sprekend: Lentetijd voor het hart. Ik kan mij er iets bij voorstellen. Ongetwijfeld net als iedereen die het gehad heeft met corona. Het idee dat je wat ballast mag laten liggen, om vervolgens verder te gaan. Je voelt je ietsjes lichter na het beluisteren van Cullens zalvende woorden.

Label:
Five by Nine Recordings


Releasedatum:
17/04/2020